Daugiametis valerijoninių šeimos žolinis augalas, užaugantis iki 2 metrų aukščio. Auga upių ir ežerų pakrantėse, drėgnose pievose, pamiškėse. Vaistinių savybių daugiausiai turi augalo šaknis, kurio pagrindinis šakniastiebis vertikalus apie 2 centimetrų storio ir 2-4 centimetrų ilgio, turi daugybę sultingų iki 25 centimetrų ilgio šaknų. Žydi baltais arba rausvais žiedeliais birželio - rugsėjo mėnesiais.
Šaknyse yra 0,5-2 eterinio aliejaus, susidedančio iš valerijono rūgšties, borneolio, izovalerijono rūgšties ir kitų medžiagų. Valerijonas veikia raminamai ir atpalaiduoja raumenų spazmus. Slopina signalų perdavimą smegenyse.
Vaistinio valerijono auginimas
Valerijonus vaistinėms reikmėms daug paprasčiau užsiauginti nei rinkti augančius gamtoje, tuo labiau, kad tai nėra labai sudėtinga. Iš 1 ha galima prikasti 1,5-5 t šaknų. Šie augalai mėgsta lengvo priemolio ir kalkintas durpines dirvas. Žemė turėtų būti paruošta giliai, gerai išrinktos daugiamečių piktžolių šaknys. Dirva ruošiama iš anksto, pirmas gilus arimas daromas rudenį. Geresnis derlius bus gautas papildomai rudenį patręšiant durpių - mėšlo pūdiniu (15-20 t/ha), superfosfatu 250-300 kg/ha, kalio druska (150-220 kg/ha). Piktžolėms išdygus dirva akėjama. Antrasis tręšimas ir gilus arimas atliekamas liepos mėnesio antrojoje pusėje. Sėkloms sudygus ar daigams prigijus išbarstoma amonio salietra 150-200 kg/ha.
Valerijonas sėjamas rugsėjo pabaigoje - spalio pradžioje, pavasarį sėjant būtina stratifikuoti. Sėkla įterpiama 1 - 1,5 centrimetro gylyje. Sėklos norma - 7-10 kg/ha. Daigai išsodinami rugpjūčio antrojoje pusėje, daiginimui skiriamas 5-6 arų plotas vienam hektarui.
Sėjant valerijoną daigams, patartina dar įterpti ir komposto (2-4 kg/m2). Sėjama į 1,5-2 cm gylio griovelius, tarp kurių paliekamas 15-20 cm atstumas.
Į nuolatinę vietą sodinama eilėmis su 60 cm tarpais ir 30 cm atstumu tarp augalų.
Siekiant gauti didesnį valerijonų derlių, turi būti šalinami žiedstiebiai, pirmą kartą tai daroma gegužės pabaigoje. Stiebai laužomi 3-4 kartus per vasarą. Nelaužant stiebų derlius būna 2-3 kartus mažesnis.
Valerijono šaknų paruošimas
Valerijono šaknys kasamos vėlai rudenį. Iškasti šakniastiebiai nuvalomi, nuplaunami ir kelias dienas vytinami pavėsyje. Tolimesnis apdorojimas vyksta džiovinant šiltoje patalpoje, džiovykloje iki 35-40 laipsnių siekiančioje temperatūroje. Iš 100 kg žalių šaknų gaunama 32-36 kilogramai sausų.
Teisingai išdžiovintos šaknies paviršius būna rudas arba šviesiai rusvas, vidus - baltas arba balsvas.
Valerijono vaistinės savybės
Valerijonas naudojamas nuo nemigos, sumažinti centrinės nervų sistemos jautrumui, esant skydliaukės hiperfunkcijai.
Nervams nuraminti du valgomi šaukštai valerijono užplikomi dviem stiklinėmis verdančio vandens, palaikoma apie 20 minučių ir perkošiama. Geriama iš ryto ir nakčiai po pusę stiklinės.
Valerijonas nenaudotinas susilpnėjus skydliaukės funkcijai, esant padidintam centrinės smegenų žievės slopinimui, sumažėjus jautrumui dirgikliams. Kartais nevartojama sumažėjus kraujo spaudimui ir sumažėjus raumenų tonusui. Nerekomenduojama nėščiosioms. Dėl slopinamojo poveikio patartina nevairuoti 2 valandas po preparatų su valerijonu vartojimo.
Laisvalaikio gido Anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.
Visi straipsniai
Alkio jausmas
Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.
Arbatos nuo peršalimų
Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.
Ekologiška arbata bei tinkamas paruošimo būdas
Arbatos paruošimo būdai, kaip apdoroti arbatą, arbatos nauda žmogaus organizmui,
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Gerklės skausmo ir peršalimo gydymas vaistažolėmis
Vaistažolių gydymo savybės nuo peršalimo, kaip vartoti vaistažoles.
Imbieras - ir maistas, ir vaistas
Šviežios imbiero šaknys, kurios nebe naujiena ir mums, ypač populiarios ruošiant indų ir rytietiškos virtuvės patiekalus.
Jūros dumbliai: gelmių pasaulio kova su raukšlėmis, celiulitu ir nuovargiu
Kuo naudingi jūros dumbliai, jūros dumblių naudojimas kosmetikoje
Kaip pradėti sportuoti
Kaip pradėti sportuoti, kaip pasirinkti sporto šaką, sporto nauda žmogui.
Kaip saugiai ruošti ir laikyti maistą
Taisyklės, kaip saugiai ruošti ir laikyti maistą
Kaip vartoti vitaminus
Teisingas vitaminų vartojimas, vitaminų trūkumo simptomai, kokių vitaminų reikia organizmui,
Pasirinkite kategoriją
Mityba sergant pienlige
Mityba susirgus pienlige, ką valgyti susirgus pienlige, ko nevalgyti susirgus pienlige
Liaudiškos priemonės nuo podagros
Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra
Mityba sergant cukriniu diabetu
Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.
Vegetariška mityba
Vegetarinės mitybos principai, vegetariški receptai, sveikos mitybos patarimai
Pankolis
Pankolio gydomosios savybės, pankolio maistinės savybės, pankolio nauda sveikatai
Kas yra kūno psichoterapija
Koks yra ryšys tarp fizinių ir psichologinių problemų, kaip suprasti kūno problemas
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Vaistažolės nuo inkstų ir šlapimo trakto ligų
Vaistiniai augalai inkstų akmenligės ir šlapimtakių, šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegimo gydymas vaistažolėmis, vaistažolių nuovirų paruošimo būdai.
Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės
Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.
Vaistažolės nuo aukšto kraujospūdžio
Kaip sumažinti aukštą kraujospūdį naudojant vaistažoles, aukšto kraujospūdžio simptomai, kaip elgtis turint problemų su kraujospūdžiu