Aušra Daugvilaitė
Laukiantis kūdikio nėščiosios organizme vyksta daug įvairių procesų, kurie lemia ne tik pakitusią savijautą bet ir mitybos įpročius. Ne paslaptis, kad dažnai būsimoms mamytėms norisi anksčiau visiškai nemėgtų patiekalų ar netgi tarpusavyje nederančių produktų, o liaudyje populiarus posakis, kad laukiantis reikia „valgyti už du". Vedinos šių minčių moterys yra linkusios persivalgyti, priaugti per daug nereikalingo svorio arba piktnaudžiauti menkaverčiais produktais. Norint gerai jaustis nėštumo metu, nepritrūkti energijos ir gauti pakankamai kūdikio vystymuisi reikalingų medžiagų visas šias mintis reikėtų pamiršti ir mąstyti racionaliai.
Nėščiosioms tinkamos mitybos taisyklės iš tikrųjų yra daug paprastesnės nei kartais galvojama. Visų pirma, maitintis reikėtų sveiku ir subalansuotu maistu, tad dabar dėmesio tam, ką dedate į burną reikės skirti truputį daugiau. Nėštumo laikotarpiu reikalingas kalorijų kiekis padidėja vos 300, tad valgyti dvigubai daugiau tikrai neteks, tačiau galioja taisyklė, kad tai ką valgote turi būti aukštos maistinės vertės produktai.
Siekiant užtikrinti optimalų vaisiaus vystymąsi ir išsaugoti nėščiosios sveikatą yra būtinas nuolatinis maistingų medžiagų bei energijos organizmui tiekimas. Dėl šių priežasčių laukiantis patariama valgyti dažnai ir geriau mažesnėmis porcijomis. Pagrindinį racioną turėtų sudaryti valgymas tris kartus per dieną, tačiau taip pat reikėtų nepamiršti ir lengvų užkandžių, kuriais galima mėgautis tris kartus per dieną ar dažniau.
Nėščiosios mityba
Vos pastojus nėščiosios organizme prasideda įvairūs procesai, kurie lemia ir mitybos piramidės pasikeitimus. Viena svarbiausių reikalingų medžiagų yra baltymai, kurie yra būtini tiek būsimos mamos, tiek vaisiaus audiniams, raumenims, kaulams ir vidaus organams. Besilaukiančiai moteriai reikalingas baltymų kiekis yra 15-20 proc. didesnis nei įprastai, todėl į meniu būtina įtraukti tokius produktus kaip žuvis, paukštiena ir mėsa, kiaušiniai bei pieno produktai, grūdinės kultūros, riešutai. Veganėms ar vegetarėms patariama vartoti reikalingus papildus, kadangi atsisakant baltymų turinčių produktų jų organizmas negauna pakankamai medžiagų.
Kad ir kaip norėtųsi angliavandenių, prieš suvalgant pyragaitį reikėtų pagalvoti: daug cukraus turintys produktai yra menkos maistinės vertės ir organizmas juos greitai įsisavina, todėl jų turimi angliavandeniai suteikia trumpalaikę naudą. Gerieji angliavandeniai organizme yra skaidomi ilgiau ir suteikia ilgalaikį poveikį. Jie slypi tokiuose produktuose kaip ryžiai, rupių miltų produktai, ankštinės kultūros, naudingas daug skaidulų turintis maistas.
Nėštumo laikotarpiu didelis riebalų kiekis nėra reikalingas, tačiau vaisiaus vystymuisi šios medžiagos būtinos. Kaip ir angliavandenių šaltinius, riebalus taip pat reikėtų rinktis atsakingai: jų rasite mėsoje, keptuose produktuose, riebiuose pieno gaminiuose. Visi šie riebalai laikomi sočiaisiais ir nėra labai naudingi nei moteriai, nei vaisiui, todėl jų vartojimą reikėtų riboti keptus produktus pakeičiant virtais ar troškintais patiekalais, renkantis liesus pieno gaminius. Nesočiųjų riebalų gausite iš augalinio aliejaus bei riebių žuvų, jie reikalingi vaisiaus nervų sistemos vystymuisi. Riebi žuvis yra ne tik puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, joje žemas sočiųjų riebalų kiekis, tačiau renkantis žuvį reikėtų atkreipti dėmesį į didesnę taršalų koncentraciją ir riebią žuvį valgyti tik keletą kartų per savaitę.
Suderintos ir įvairios mitybos dienos meniu nėštumo metu turėtų atrodyti maždaug taip:
Daržovės ir vaisiai: 7-8 porcijos (pirmenybę teikite tamsiai žalios bei oranžinės spalvos daržovėms);
Grūdų produktai: 6-7 porcijos (rinkitės pilno grūdo, rupių miltų, daug skaidulų turinčius produktus, kuriuose yra mažiau riebalų, cukraus bei druskos);
Pieno produktai: 2 porcijos (pieną gerkite kiekvieną dieną, o jaučiant didelį pieno produktų poreikį rinkitės neriebius: liesą varškę, jogurtą ir kt.);
Gyvulinės kilmės produktai: 2 porcijos (rinkitės liesą mėsą, paruoštą be riebalų, reguliariai valgykite žuvį, o jei norite paįvairinti racioną gyvulinės kilmės produktus galite pakeisti tofu ar sojų pupelių produktais).
10 nėštumo metu būtinų mitybos elementų
1. Kalcis yra svarbus kaulų ir vaisiaus skeleto vystymuisi, todėl gauti pakankamą jo kiekį su maistu tiesiog būtina. Puikus kalcio šaltinis yra pieno produktai, kuriuos patariama vartoti kiekvieno valgio metu: paskaninkite patiekalą gabalėliu sūrio ar natūralaus jogurto padažu, desertui rinkitės jogurtą ar varškę.
2. Vitaminas D padeda organizmui iš maisto produktų pasisavinti kalcį, kuris yra toks svarbus. Šio vitamino poreikis nėštumo metu padidėja dvigubai, ypač 6-7 nėštumo mėnesiu, kai vaisius auga labiausiai. Dalį vitamino D organizmas pasigamina saulės dėka, o kitą dalį galima gauti iš riebios žuvies, kepenų, kiaušinių bei pieno produktų. Didžiausias vitamino D trūkumas pastebimas nėštumo pabaigoje bei laukiantis šaltojo sezono laikotarpiu.
3. Geležis ypač svarbi nėštumo pabaigoje, o jos trūkumas gali padidinti priešlaikinio gimdymo ar mažo naujagimio svorio riziką. Geležis gaunama vartojant tokius produktus kaip kiaušiniai, žuvis bei mėsas, ankštiniai produktai, augaliniai aliejai, špinatai. Taip pat valgykite ir vitamino C turinčius produktus: citrusinius vaisius, brokolius ir kt., nes šis vitaminas padeda organizmui absorbuoti geležį.
4. Folio rūgštis arba vitaminas B9 svarbus vaisiaus augimui bei vystymuisi, jo trūkumas didina priešlaikinio gimdymo riziką. Šio vitamino gausu žaliose daržovėse: špinatuose, rėžiukuose bei kitose lapinėse daržovėse, pupelėse, žirniuose, cukinijose, avokaduose ir kt. Taip pat jo yra ir kiaušiniuose, sūryje, morkose, pomidoruose, svogūnuose, burokėliuose bei lęšiuose.
5. Pakankamas jodo kiekis, gaunamas su maistu užtikrina gerą skydliaukės veiklą bei kūdikio smegenų vystymąsi. Jo gausu vėžiagyviuose ir jūros gėrybėse, jūros žuvyse, taip pat kiaušiniuose, joduotoje druskoje.
6. Angliavandeniai - pagrindinis maistas vaisiui, jų gaunama iš įvairių grūdinių produktų, krakmolo, ankštinių kultūrų.
7. Baltymų organizmas gauna valgant mėsą, žuvį, kiaušinius ir pieno produktus.
8. Vaisių besilaukiant galima valgyti bet kiek, jie suteikia naudingų medžiagų bei vitaminų tiek mamai, tiek vaisiui.
9. Skaidulų turintis maistas padeda išlaikyti energiją, pagerina virškinimo sistemos darbą. Vietoje įprastų produktų patariama rinktis turinčius daugiau skaidulų, pavyzdžiui, baltą duoną pakeisti rupia ar praturtinta neskaldytais grūdais.
10. Žuviai nėštumo laikotarpiu vertėtų suteikti pirmenybę. Ją valgant reguliariai gaunamas pakankamas kiekis jodo, seleno, vitamino D, B12, omega-3 rūgščių, kurios yra nepakeičiama medžiaga tinkamam vaisiaus vystymuisi.
Nėštumo metu ribojami produktai
Laukiantis vaikelio mityba pasikeičia ir paįvairėja, tačiau kai kurių produktų patariama atsisakyti arba riboti jų vartojimą. Į tokių produktų sąrašą patenka:
- Kava, arbata ir kolos gėrimai;
- Soja ir sojos produktai (jų vartojimą rekomenduojama riboti);
- Alkoholis ir tabakas;
- Sviestas bei margarinas turi būti vartojami saikingai;
- Kepenys - didelė vitaminų koncentracija jose gali pakenkti vaisiui, todėl jų vartojimą būtina riboti;
- Aštrus, su daug prieskonių bei riebus maistas;
- Saldumynai: sausainiai, pyragai, saldainiai - turi būti vartojami saikingai;
- Daug cholesterolio turintys produktai;
- Saldiklių vartojimas nerekomenduojamas;
- Alergizuojantys produktai (pavyzdžiui, riešutai, medus ir kt.) turi būti vartojami atsargiai, vengiant tiek mamos, tiek vaisiaus alerginės reakcijos.
sxc.hu, corbis nuotr.
A. Daugvilaitės straipsnis
Laisvalaikio gido Anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.
Visi straipsniai
Alkio jausmas
Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.
Arbatos nuo peršalimų
Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.
Ekologiška arbata bei tinkamas paruošimo būdas
Arbatos paruošimo būdai, kaip apdoroti arbatą, arbatos nauda žmogaus organizmui,
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Gerklės skausmo ir peršalimo gydymas vaistažolėmis
Vaistažolių gydymo savybės nuo peršalimo, kaip vartoti vaistažoles.
Imbieras - ir maistas, ir vaistas
Šviežios imbiero šaknys, kurios nebe naujiena ir mums, ypač populiarios ruošiant indų ir rytietiškos virtuvės patiekalus.
Jūros dumbliai: gelmių pasaulio kova su raukšlėmis, celiulitu ir nuovargiu
Kuo naudingi jūros dumbliai, jūros dumblių naudojimas kosmetikoje
Kaip pradėti sportuoti
Kaip pradėti sportuoti, kaip pasirinkti sporto šaką, sporto nauda žmogui.
Kaip saugiai ruošti ir laikyti maistą
Taisyklės, kaip saugiai ruošti ir laikyti maistą
Kaip vartoti vitaminus
Teisingas vitaminų vartojimas, vitaminų trūkumo simptomai, kokių vitaminų reikia organizmui,
Pasirinkite kategoriją
Mityba sergant pienlige
Mityba susirgus pienlige, ką valgyti susirgus pienlige, ko nevalgyti susirgus pienlige
Liaudiškos priemonės nuo podagros
Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra
Mityba sergant cukriniu diabetu
Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.
Vegetariška mityba
Vegetarinės mitybos principai, vegetariški receptai, sveikos mitybos patarimai
Pankolis
Pankolio gydomosios savybės, pankolio maistinės savybės, pankolio nauda sveikatai
Kas yra kūno psichoterapija
Koks yra ryšys tarp fizinių ir psichologinių problemų, kaip suprasti kūno problemas
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Vaistažolės nuo inkstų ir šlapimo trakto ligų
Vaistiniai augalai inkstų akmenligės ir šlapimtakių, šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegimo gydymas vaistažolėmis, vaistažolių nuovirų paruošimo būdai.
Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės
Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.
Vaistažolės nuo aukšto kraujospūdžio
Kaip sumažinti aukštą kraujospūdį naudojant vaistažoles, aukšto kraujospūdžio simptomai, kaip elgtis turint problemų su kraujospūdžiu