Mėta - taip populiariai visos rūšies pavadinimu vadinama pipirmėtė (Mentha piperita L.), yra vienas iš labiausiai vertinamų prieskoninių ir vaistinių augalų, šiems tikslams naudojama jau keletą tūkstančių metų. Kai kuriuose regionuose šis augalas vadinamas pipirine mėta, šaltmėte, mėtra, šalmete, šalmetre.
Labiausiai vertinamas mėtų lapuose esantis mentolis. Mėtos gali būti labai gera pramoninės žemdirbystės kultūra, nes nereiklios augimo sąlygoms, atsparios ligoms, gana ilgai gali augti vienoje vietoje, mėtų lapų poreikis maisto pramonėje vis didėja. Iš 1 ha galima gauti 2 - 2,5 t sausų lapų.
Augalai užauga iki 1 metro, šaknys horizontalios, auga 6-10 centimetrų gylyje, apaugusiomis mažomis kuokštinėmis šaknelėmis. Daugiausia eterinių aliejų yra žieduose - 4-6 %, lapuose - 2-3 %, stiebuose - iki 0.3 %. Pagrindinę eterinio aliejaus dalį sudaro mentolas 30-50 %, mentono yra apie 15-35 %. Daug antioksidantinių sąvybių turinčių fenolinių junginių - apie 7 %. Šie junginiai turi priešuždegiminių ir antivirusinių sąvybių.
Pipirinės mėtos labai greitai išplinta.
Mėtų sodinimas
Mėtos nėra reiklios augimo ir aplinkoms sąlygoms. Joms geriausiai tinka neutralios arba silpnai šarminės priesmėlio ir priemolio humusingos, drėgnesnės, tačiau neužpelkėjusios dirvos. Dirva turi būti be daugiamečių augalų šaknų, gerai išpurenta. Parenkama saulėta vieta.
Mėtos puikiai augs po žieminių javų, kaupiamųjų kultūrų, ypač jei jie tręšti mėšlu. Rudenį verta įterpti fosforo ir kalio trašų po 80 kg/ha (8 g/kv.m). Pavasarį žemė kultivuojama, išrenkamos likusios šaknys.
Sodinama gegužės pirmoje pusėje. Geriausia mėtas įveisti iš 8 -10 centimetrų ilgio šakninių atžalų. Taip didesnė tikimybė išlaikyti veislines mėtų sąvybes. Atstumai tarp eilių - 60 centimetrų, tarp augalų - 25-28 centimetrai. Hektarui reikės 60-70 tūkstančių daigų.
Mėtų užveisimas sodinant daigus.
Mėtų sėklos labai smulkios, todėl tik įspaudžiamos į žemę, jų neužpilant. Sėklos daigios 2- 3 metus, sudygsta per 15- 20 dienų.
Daigams prigijus patręšiama 80 kg/ha (8 g/kv.m) azoto trąšomis. Mėtos 2 - 3 kartus per metus ravimos ir purenami tarpueiliai. Nuėmus derlių purenami tarpueiliai ir patręšiama mineralinėmis trąšomis.
Antraisiais metais vėl tręšiama tokiomis pat mineralinių trąšų normomis. Antraisiais ir trečiaisiais metais iš tarpueilių šalinamos mėtų atžalos.
Mėtų paruošimas
Mėtos žydi liepos - rugsėjo mėnesį, tai geriausias laikas joms pjauti. Pirmiaisiais metais pjaunama kai sužydi apie 30 procentų augalų. Antraisiais metais pjaunama žydėjimo pradžioje ir antrą kartą mėtos pjaunamos prieš rudens šalnas.
Pirmaisiais metais derlius būna mažesnis, pats geriausias gaunamas antraisiais metais. Trečiaisiais metais derlius ima mažėti.
Mėtos džiovinamos gerai vėdinamoje, tamsioje patalpoje paskleistos nestoru sluoksniu. Džiovinimo temperatūra - iki 40 laipsnių. Lapai ir stiebai džiūsta 12-15 dienų.
Mėtų vaistinės savybės
Mėtų arbata vartojama nuo kosulio, dusulio, virškinimo sistemos veiklai sureguliuoti. Mentolio tirpalai naudojami kraujagyslėms išplėsti ir kraujo spaudimui mažinti.
Nuo peršalimo ir infekcinių ligų padės inhaliacija su mėtų eteriais. Į verdantį puodą vandens įberkite 4-5 valgomuosius šaukštus džiovintų mėtų lapų ir kvėpuokite kylančiais garais. Ataušusia arbata vėliau galima skalauti burną.
Nuo pilvo pūtimo, dujų kauopimosi, raugėjimo padės puodelis mėtų antpilo po valgio. 1 šaukštelis sausų lapų užplikomas stikline vandens, palaikoma 10- 15 minučių, nukošiama. Šis nuoviras taip pat padės sutrikus virškinimuis ir pagerins tulžies išsiskyrimą.
Eterinio aliejaus ir aliejaus mišiniu tepamos pažeistos odos vietos - vabzdžių įkandimai.
Mėtų didesniais nei kulinariniai kiekiai neturėtų vartoti nėščiosios.
Mėtų naudojimas kulinarijoje
Kulinarijoje mėtos naudojamos labai plačiai, be jų sunkiai įsivaizduojami lengvi viduržemio jūros patiekalai. Jos dera su sūriu, salotose, su mėsa ir daržovėmis.
Mėtos plačiai naudojamos ir alkoholinių gėrimų, ledų, saldainių gamyboje.
Mėtų veislės
Mėtų yra daug įvaisių veislių. Geriausiai žinoma ir dažniausiai vaistinėms reikmėms naudojama aštrų kvapą turinti pipirmėtė. Taip pat aštrų kvapą, tamsiai žalius su violetiniu atspalviu lapus turi vandeninės mėtos Mentha aquatica) ir šaltmėtės (Mentha spicata) hibridas. Arbatoms labiau tinka švelnesnė obuolinė mėta (Mentha suaveolens).
Obuolinės mėtos švelnesnio skonio.
Laisvalaikio gido Sveikatosstudija.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.
Visi straipsniai
Bruknės
Receptai su bruknių uogomis, bruknių nauda sveikatai, vaistinės bruknių savybės.
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Gydomosios šilauogių savybės
Šilauogės vaistinės savybės, šilauogių suteikiami vitaminai, šilauogių labaratoriniai tyrimai
Gyslotis
Gysločių paplitimas, gysločių rūšys, kaip gaminami vaistai iš gysločių, gysločių naudojimas nuo kosėjimo ir bronchito
Imbieras - ir maistas, ir vaistas
Šviežios imbiero šaknys, kurios nebe naujiena ir mums, ypač populiarios ruošiant indų ir rytietiškos virtuvės patiekalus.
Kaip sodinti avietes
Aviečių suteikiami vitaminai žmogui, kaip ir kada sodinamos avietės, kaip auginti avietes, kaip prižiūrėti avietes, aviečių veislės Lietuvoje
Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės
Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.
Levandos
Levandų vaistinės savybės, levandų aromatinės savybės, levandų auginimas, levandų sodinimas
Mėlynės
Kur auga mėlynės, mėlynių vaistinės savybės, kaip užšaldyti mėlynes, receptai su mėlynėmis.
Mėtos ir mėtų auginimas
Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas
Pankolis
Pankolio gydomosios savybės, pankolio maistinės savybės, pankolio nauda sveikatai
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Mėtos ir mėtų auginimas
Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas
Vaistažolės nuo inkstų ir šlapimo trakto ligų
Vaistiniai augalai inkstų akmenligės ir šlapimtakių, šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegimo gydymas vaistažolėmis, vaistažolių nuovirų paruošimo būdai.
Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės
Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.
Paprastoji kiaulpienė
Vaistinės kiaulpienių savybės, receptai iš kiaulpienių, kiaulpienių šaknų arbatos receptai.
Vaistinė dirvuolė
Vaistinės dirvuolės savybės, arbatos ir vaistiniai preparatai iš vaistinės dirvuolės, paruošimo būdai
Vaistinis šalavijas
Vaistinio šalavijo nauda sveikatai, kaip prižiūrėti vaistinį šalaviją, kaip sodinti vaistinį šalaviją, kaip paruošti vaistinį šalaviją.
Vaistinė ramunė
Vaistinių ramunių auginimas, vaistinių ramunių gydomosios savybės, vaistiniai preparatai iš ramunėlių, ramunėlių arbatos.
Paprastoji kraujažolė
Paprastosios kraujažolės vaistinės savybės, paprastosios kraujažolės naudojimas, paprastosios kraujažolės nauda sveikatai