Visiems puikiai pažįstama, ryškiai geltona spalva žydinti kiaulpienė - graižažiedžių šeimos daugiametis žolinis augalas. Geromis sąlygomis užauga iki 30 centimetrų aukščio, žydi labai aktyviai balandžio - gegužės mėnesiais. Labai sparčiai užaugs lengvo priemolio ar priesmėlio dirvoje, mėgsta humusingą, neutralią ar silpnai šarminę dirvą.
Kiaulpienių šaknyse ir lapuose yra daug karčių pieniškų sulčių. Gali būti naudojamos šaknys, lapai ir žiedai. Žiedai ir lapai dažniausiai vartojami švieži, skinami nuo jauno augalo žydėjimo pradžioje ar dar prieš jį. Lapai naudojami dar nepradėjus augalui žydėti, nes tuomet neturi kartumo.
Kiaulpienių šaknys dažniausia naudojamos džiovintos. Jos kasamos iš antramečių augalų vėlai rudenį, jau apvytus kiaulpienių lapams. Iškastos šaknys nuplaunamos ir 3-4 dienas džiovinamos gerai vėdinamoje šiltoje patalpoje. Vėliau džiovinama 60 laipsnių temperatūroje gerai vėdinamoje patalpoje.
Kiaulpienių vaistinės sąvybės
Gydymui dažniausiai naudojamos kiaulpienių šaknys. Jose yra 24-40 % inulino, iki 18 % cukraus, 80 mg% vitamino C, organinių rūgščių.
Lapuose yra 417 mg% vitamino C, 225 mg% vitamino B2, 43 mg% karotino.
Kiaulpienių šaknys padidina virškinimo liaukų sekreciją ir pagerina tulžies išsiskyrimą, jos naudojamos esant vidurių užkietėjimui. Nuoviras daromas iš šaukšo džiovintų šaknų, užplikant jas 400 g vandens ir palaikant 40 minučių. Geriama kelis kartus per dieną. Kiaulpienių nuoviras teigiamai veikia ir kepenis esant kepenų cirozei, nors per dideli kiekiai gali sukelti šleikštulį ir širdies sutrikimus, ypač vaikams. Nuoviras taip pat naudojamas nuo hemorojaus, nemigos, egzemos, nudegimų.
Kiaulpienių lapai veikia kaip diuretikai ir skatindami šlapimo susidarymą inkstuose, mažina jo sulaikymą taip padėdami iš organizmo pašalinti druskas ir toksinus. Lapuose esantis kalis konpensuoja jo praradimą kartu su šlapimu. Nuoviras taip pat padės ir nuo celiulito. Geriamas nuoviras iš šaukšto džiovintų kiaulpienių šaknų, užlikyto puodeliu vandens (plikoma dešimt minučių). Geriama 2 kartus per dieną praėjus valandai po valgio.
Kiaulpienių preparatai mažina cukraus kiekį kraujyje, todėl gali būti tinkami gydyti diabetui.
Kiaulpienių naudojimas maistui
Kiaulpienės lapai naudingiausi, kai vartojami švieži ir neapdoroti. Mažiau kartumo turi jauni lapeliai, nuskinti iki augalo žydėjimo periodo, tačiau ir senesnių lapų kartumą galima dalinai pašalinti pamirkius sūriame vandenyje. Deja po tokio apdirbimo dalis veikliųjų medžiagų pradings kaip ir kartumas. Kiaulpienės naudojamos salotoms, žaliesiems kokteiliams ruošti, taip pat gali būti sriubos ar kepinių ingredientas.
Daug vitaminų turi ir kiaulpienių žiedai, iš kurių gali būti gaminama arbata.
Pavasario salotos
Jums reikės:
- 100 kiaulpienių lapų;
- 100 g dilgėlių lapų,
- 100 g svogūnų laiškų;
- 1/2 citrinos sulčių;
- 30 g alyvuogių aliejaus;
- druskos.
Visi žalumynai kruopščiai nuplaunami, nusausinami ir susmulkinami. Dilgėlės prieš ruošiant salotas nuplikomos. Viskas apipilama šviežiomis citrinos sultinis, aliejumi, padruskinama. Gerai sumaišoma.
Laisvalaikio gido Sveikatosstudija.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.
Visi straipsniai
Bruknės
Receptai su bruknių uogomis, bruknių nauda sveikatai, vaistinės bruknių savybės.
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Gydomosios šilauogių savybės
Šilauogės vaistinės savybės, šilauogių suteikiami vitaminai, šilauogių labaratoriniai tyrimai
Gyslotis
Gysločių paplitimas, gysločių rūšys, kaip gaminami vaistai iš gysločių, gysločių naudojimas nuo kosėjimo ir bronchito
Imbieras - ir maistas, ir vaistas
Šviežios imbiero šaknys, kurios nebe naujiena ir mums, ypač populiarios ruošiant indų ir rytietiškos virtuvės patiekalus.
Kaip sodinti avietes
Aviečių suteikiami vitaminai žmogui, kaip ir kada sodinamos avietės, kaip auginti avietes, kaip prižiūrėti avietes, aviečių veislės Lietuvoje
Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės
Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.
Levandos
Levandų vaistinės savybės, levandų aromatinės savybės, levandų auginimas, levandų sodinimas
Mėlynės
Kur auga mėlynės, mėlynių vaistinės savybės, kaip užšaldyti mėlynes, receptai su mėlynėmis.
Mėtos ir mėtų auginimas
Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas
Pankolis
Pankolio gydomosios savybės, pankolio maistinės savybės, pankolio nauda sveikatai
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Mėtos ir mėtų auginimas
Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas
Vaistažolės nuo inkstų ir šlapimo trakto ligų
Vaistiniai augalai inkstų akmenligės ir šlapimtakių, šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegimo gydymas vaistažolėmis, vaistažolių nuovirų paruošimo būdai.
Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės
Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.
Paprastoji kiaulpienė
Vaistinės kiaulpienių savybės, receptai iš kiaulpienių, kiaulpienių šaknų arbatos receptai.
Vaistinė dirvuolė
Vaistinės dirvuolės savybės, arbatos ir vaistiniai preparatai iš vaistinės dirvuolės, paruošimo būdai
Vaistinis šalavijas
Vaistinio šalavijo nauda sveikatai, kaip prižiūrėti vaistinį šalaviją, kaip sodinti vaistinį šalaviją, kaip paruošti vaistinį šalaviją.
Vaistinė ramunė
Vaistinių ramunių auginimas, vaistinių ramunių gydomosios savybės, vaistiniai preparatai iš ramunėlių, ramunėlių arbatos.
Paprastoji kraujažolė
Paprastosios kraujažolės vaistinės savybės, paprastosios kraujažolės naudojimas, paprastosios kraujažolės nauda sveikatai