Bruknės
Atnaujinta: 2021-12-23

Rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais miškuose prisirpsta dar vienos skanios ir populiarios miško uogos. Bruknė ne tik skani uoga, bet ir daug vaistingųjų sąvybių turintis augalas. Bruknių uogas svarbu  rinkti tinkamu laiku ir taip, kaip reikia.

Bruknių uogos auga kekėmis, mėgsta šviesius pušynus, atvirus šlaitus prie ežerų ar pelkių. Didžiausios ir skaniausios uogos subręsta šalia kelmų, medžių kamienų. Rinkti reikėtų tik prisirpusias uogas, nes tik tokios geriau laikosi. Neprinokusios uogos, dirbtinai subrandintos, ne tokios skanios ir gerokai prasčiau laikosi. Rinkti reikėtų į krepšelius, kad jos nesusispaustų. Surinktos uogos papildomai perrenkamos, pašalinant lapelius ir šakeles.

Viskas apie bruknes

Bruknių uogose yra gausu vitamino C, kalio, geležies, 3 procentai organinių rūgščių. Bruknių lapuose yra 7 proc. arbutino, jo yra ir uoguose.

 

Bruknės medicinoje

Bruknių uogose esančios medžiagos naikina parazitinius grybelius, pasižymi antibakteriniu veikimu, naikina vidurių šiltinės ir pūlinių bakterijas. Bruknių uogų sultys padeda sergant šlapimtakių ir šlapimo pūslės infekcinėmis ligomis.

Bruknių uogų sultis rekomenduojama gerti persirgus sunkiomis ligomis, norint pagerinti apetitą. Jos suaktyvina seilių, skrandžio sulčių išsiskyrimą. Šios uogos sustiprina antibiotikų poveikį, taip pat duodama karščiuojantiems ligoniams.

Bruknių uogų sultis reikia vartoti peršalus, sergant reumatinėmis ligomis, cukriniu diabetu, podagra, artritu, hipertenzija, glaukoma. Padeda išvengti kai kurių akmenų formavimosi inkstuose. Bruknių uogų košelė gydo odos ligas.
Bruknių nauda organzimui
Bruknių lapų ir uogų antpilas naudojamas vaikų šlapimo nelaikymui gydyti. Lygiomis dalimis uogų ir lapų mišinio du šaukštai užpilami dviem stiklinėmis verdančio vandens. Uždengtas indas 10 minučių verdamas ant mažos ugnies. Pusė nuoviro per kelis kartus sugirdoma dieną, kita pusė prieš naktį.

Bruknių sulčių nerekomenduojama vartoti žmonėms su padidėjusiu skrandžio sulčių rūgštingumu, sergant skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.

 

Receptai su bruknėmis

Obolienė su bruknėmis

Receptai iš bruknių

Obuolius nulupti, perpjauti, išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti. Naudoti galima ir dar neprinokusius krituolius. 1 kg obuolių ir 200 g bruknių reikės 400-600 g cukraus. Cukrų supilame ant uogų ir obuolių, laikome 3-12 valandų. Virsime "sausai", į puodą įpylę tik truputį vandens. Verdame 15 minučių, nuolat maišome. Sudedame į indelius ir laikome šaltai.

Kiauliena su bruknių uogiene

Kiauliena supjaustoma juostelėmis.

Į sojų padažą suberiame cukrų ir išmaišome (3 v.š. sojų padažo+0,5 a.š. cukraus).

Sudedame kiaulienos juosteles ir paliekame maždaug 1 val. pasimarinuoti. Pasimarinavusias kiaulienos juosteles dedame ant servetėlės, kad susigertų nereikalingi marinato likučiai.

Apibarstome kiaulieną krakmolu ir kepame keptuvėje gerai įkaitiname aliejuje ant stiprios ugnies apie 5 min.

Pateikiame su bruknių uogienę.
Garnyrui kuskusas.

(Receptas ir nuotrauka Galinos Jagello)

 

Bruknių desertas

600g bruknių
1 puodelis grietinėlės 36 proc.
2 šaukštai sauso balto vyno
Cukraus miltelių

Nuplaukite uogas, sumaišykite su cukraus milteliais, įpilkite truputį karšto vandens, pakaitinkite iki virimo ir palikite atvėsti. Supilkite vyną, pabarstykite cukraus milteliais, supilkite išlaktą grietinėlę, išmaišykite. Arba uogienę užpilkite ant išplaktos grietinėlės ir užbarstykite cukraus miltelių, nemaišykite.

 

Mišrainė su bruknėmis

90g jautienos ar veršienos
75g jautienos liežuvio
75g virto kumpio
60g bulvių
90 g marinuotų agurkėlių
60g burokėlių
60g morkų
2 kiaušiniai
30g bruknių
60g augalinio aliejaus
15g 3% acto
cukraus pagal skonį
šviežių prieskoninių žolelių pagal skonį
maltų juodųjų pipirų pagal skonį
druskos

Išverdame jautieną arba veršieną ir jautienos liežuvį. Pašaliname riebalus nuo kumpio. Supjaustome mėsą nedideliais gabaliukais, sumaišome su pjaustytomis virtomis bulvėmis, burokėliais ir marinuotas agurkais, išmaišome, įpilame augalinio aliejaus, acto, cukraus, maltų juodųjų pipirų ir druskos. Gautą mišrainę dedame į lėkštę, aplink išdėliojame smulkiai pjaustytud virtud burokėlius, morkas, bruknių uogas, apibarstome prieskoninėmis žolelėmis. Uždedame kiaušinių skilteles.

 

 

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Visi straipsniai

Bruknės

Receptai su bruknių uogomis, bruknių nauda sveikatai, vaistinės bruknių savybės.

Ežiuolė

Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas

Gydomosios šilauogių savybės

Šilauogės vaistinės savybės, šilauogių suteikiami vitaminai, šilauogių labaratoriniai tyrimai

Gyslotis

Gysločių paplitimas, gysločių rūšys, kaip gaminami vaistai iš gysločių, gysločių naudojimas nuo kosėjimo ir bronchito

Imbieras - ir maistas, ir vaistas

Šviežios imbiero šaknys, kurios nebe naujiena ir mums, ypač populiarios ruošiant indų ir rytietiškos virtuvės patiekalus.

Kaip sodinti avietes

Aviečių suteikiami vitaminai žmogui, kaip ir kada sodinamos avietės, kaip auginti avietes, kaip prižiūrėti avietes, aviečių veislės Lietuvoje

Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės

Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.

Levandos

Levandų vaistinės savybės, levandų aromatinės savybės, levandų auginimas, levandų sodinimas

Mėlynės

Kur auga mėlynės, mėlynių vaistinės savybės, kaip užšaldyti mėlynes, receptai su mėlynėmis.

Mėtos ir mėtų auginimas

Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas

Pankolis

Pankolio gydomosios savybės, pankolio maistinės savybės, pankolio nauda sveikatai

Ežiuolė

Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas

Mėtos ir mėtų auginimas

Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas

Vaistažolės nuo inkstų ir šlapimo trakto ligų

Vaistiniai augalai inkstų akmenligės ir šlapimtakių, šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegimo gydymas vaistažolėmis, vaistažolių nuovirų paruošimo būdai.

Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės

Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.

Paprastoji kiaulpienė

Vaistinės kiaulpienių savybės, receptai iš kiaulpienių, kiaulpienių šaknų arbatos receptai.

Vaistinė dirvuolė

Vaistinės dirvuolės savybės, arbatos ir vaistiniai preparatai iš vaistinės dirvuolės, paruošimo būdai

Vaistinis šalavijas

Vaistinio šalavijo nauda sveikatai, kaip prižiūrėti vaistinį šalaviją, kaip sodinti vaistinį šalaviją, kaip paruošti vaistinį šalaviją.

Vaistinė ramunė

Vaistinių ramunių auginimas, vaistinių ramunių gydomosios savybės, vaistiniai preparatai iš ramunėlių, ramunėlių arbatos.

Paprastoji kraujažolė

Paprastosios kraujažolės vaistinės savybės, paprastosios kraujažolės naudojimas, paprastosios kraujažolės nauda sveikatai

Vaistingieji augalai iš gamtos vaistinės. Žolelių mišiniai, kosmetika grožiui ir sveikatai. Prekės internetu.