Paprastasis kmynas yra didelės skėtinių šeimos atstovas, 0,3-1 metro aukštį siekiantis, dvimetis žolinis augalas. Pirmaisiais metais išauga tik lapų skrotelė, antraisiais išauga stiebas su žiedynais, kuriuose subręsta pagrindinė kmyno vaistinė ir kulinarinė žaliava - pailgos sėklos.
Tai augalas, kuris auga laukinėmis sąlygomis pievose, miškų aištelėse, tačiau taip pat sėkmingai ir pelningai kultivuojamas kaip prieskoninė ir vaistažolinė kultūra. Iš 1 ha galima surinkti 0,2-1,2 t kmynų sėklų.
Kmynų auginimas
Kmynams reikėtų parinkti lengvo priemolio ir priesmėlio, puveningą ir nerūgščią dirvą. Geriausias priešsėlis yra bulvės, runkeliai, kukurūzai, žieminiai javai. Sėjama į gerai supurentą ir patręštą dirvą. Jei dirva rūgšti, galima kalkinti ar barstyti dolomitmilčius. Papildomai įterpiama azoto trąšų apie 60 kg/ha, fosforo 40-80 kg/ha, kalio 15-45 kg/ha. Papildomai tręšiama rūgpjūčio mėnesio viduryje, o rudenį purenami tarpueiliai.
Kmynų derliaus nuėmimas
Kmynų derlius nuimamas liepą - rugpjūtį, kai jau ima ruduoti sėklos. Galutinai kmynų sėklos subręsta džiovinant. Pirminis džiovinimas atliekamas surišus į pėdus ir pakabinant sausoje bei gerai vėdinamoje patalpoje. Iškūlus, jei drėgmės yra daugiau kaip 12 procentų, kmynai gali būti papildomai džiovinami vėdinamoje patalpoje.
Vaistinės kmynų sąvybės
Kmynų vaisiai turi 3-7 procentus eterinio aliejaus. Apie 60 procentų eterio sudaro karvonas, kuris ir suteikia specifinį kvapą bei turi stiprias antiseptines sąvybes. Apie 40 procentų sudaro limonenas, kurio sudėtyje yra flavanoidų. Kmynai taip pat turi daug riebalų, baltymų ir flavanoidų.
Paprastojo kmyno sėklos aktyvina virškinimą, skatina tulžies išsiskyrimą. Jų pagalba yra mažinamas vidurių pūtimas sumažinant rūgimo ir puvimo procesus žarnyne. Dėl antiseptinių savybių kmynai naudojami ir tulžies bei kasos uždegimo atvejais, nuo antacidinio gastrito, dispepsijos. Tai gera priemonė esant viduriavimui, ypač vaikams.
Vartojimui 3 arbatiniai šaukšteliai smulkintų kmynų sėklų užpilama stikline karšto vandens. Laikoma 30 minučių. Antpilas, geriamas vakare, padeda sumažinti dujų išsiskyrimą ir pagerinti virškinimą. 2-3 kartus per dieną geriant gerinamas virškinimas ir raminami skausmai.
Jaunoms mamoms kmynų arbata pagerins pieno liaukų funkciją ir padidins pieno išsiskyrimą. Geriama po trečdalį stiklinės 3-4 kartus per dieną.
Kmynų antpilas atpalaiduoja kvėpavimo takų raumenis taip palengvindamas atsikosėjimą.
Kmyno naudojimas patiekalams
Skoninės ir kvapinės kmyno savybės lemia didelį jo populiarumą kulinarijoje. Tradiciškai kmynai yra nepakeičiamas tamsios duonos, kai kurių šviesių kepinių, rūkytos ar keptos mėsos, žuvies prieskonis. Kmynai naudojami mėsos marinavimui, konservams ruošti. Taip pat kmynų prieskonis naudojamas ir kai kuriems desertams, pyragams.
Laisvalaikio gido Anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.
Visi straipsniai
Bruknės
Receptai su bruknių uogomis, bruknių nauda sveikatai, vaistinės bruknių savybės.
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Gydomosios šilauogių savybės
Šilauogės vaistinės savybės, šilauogių suteikiami vitaminai, šilauogių labaratoriniai tyrimai
Gyslotis
Gysločių paplitimas, gysločių rūšys, kaip gaminami vaistai iš gysločių, gysločių naudojimas nuo kosėjimo ir bronchito
Imbieras - ir maistas, ir vaistas
Šviežios imbiero šaknys, kurios nebe naujiena ir mums, ypač populiarios ruošiant indų ir rytietiškos virtuvės patiekalus.
Kaip sodinti avietes
Aviečių suteikiami vitaminai žmogui, kaip ir kada sodinamos avietės, kaip auginti avietes, kaip prižiūrėti avietes, aviečių veislės Lietuvoje
Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės
Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.
Levandos
Levandų vaistinės savybės, levandų aromatinės savybės, levandų auginimas, levandų sodinimas
Mėlynės
Kur auga mėlynės, mėlynių vaistinės savybės, kaip užšaldyti mėlynes, receptai su mėlynėmis.
Mėtos ir mėtų auginimas
Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas
Pankolis
Pankolio gydomosios savybės, pankolio maistinės savybės, pankolio nauda sveikatai
Ežiuolė
Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas
Mėtos ir mėtų auginimas
Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas
Vaistažolės nuo inkstų ir šlapimo trakto ligų
Vaistiniai augalai inkstų akmenligės ir šlapimtakių, šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegimo gydymas vaistažolėmis, vaistažolių nuovirų paruošimo būdai.
Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės
Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.
Paprastoji kiaulpienė
Vaistinės kiaulpienių savybės, receptai iš kiaulpienių, kiaulpienių šaknų arbatos receptai.
Vaistinė dirvuolė
Vaistinės dirvuolės savybės, arbatos ir vaistiniai preparatai iš vaistinės dirvuolės, paruošimo būdai
Vaistinis šalavijas
Vaistinio šalavijo nauda sveikatai, kaip prižiūrėti vaistinį šalaviją, kaip sodinti vaistinį šalaviją, kaip paruošti vaistinį šalaviją.
Vaistinė ramunė
Vaistinių ramunių auginimas, vaistinių ramunių gydomosios savybės, vaistiniai preparatai iš ramunėlių, ramunėlių arbatos.
Paprastoji kraujažolė
Paprastosios kraujažolės vaistinės savybės, paprastosios kraujažolės naudojimas, paprastosios kraujažolės nauda sveikatai