Vaistinis čiobrelis (Thymus vulgaris, Thyme, Тимьян, чабрец)
Atnaujinta: 2018-01-17

Čiobrelių yra apie 350 veislių, naudojamas ir kaip prieskonis, ir kaip vaistinis ar dekoratyvinis augalas. Lapeliai gali būti sidabriniai, tamsiai žali, geltoni su nedideliais violetiniais, šviesiai rožiniais ar rausvais žiedeliais. Prieskoniams ir kaip vaistinė žolė dažniausiai auginami mums įprasti, malonaus ir aštraus skonio  vaistinis čiobrelis (Thymus vulgaris) ir paprastasis čiobrelis (Thymus serpyllum), kiek lepesnis yra  citrininis čiobrelis (Thymus citriodorus), puikiai tinkantis žuvies patiekalams.  Pagrindinis gydomasis čiobrelių komponetas timolis pasižymi antiseptinėmis, dezinfekuojančiomis, bakteridinėmis savybėmis prieš patogeninius kokus, grybelius.

Čiobrelių šakelės dedamos į sriubas ir padažus, puikiai tinka mėsos ir paukštienos patiekaluose. Dera su aviena ir laukinių žvėrių mėsa. Puikia tiks marinuojant pomidorus, agurkus, aguročius, obuolius. Suteiks pikantiškus skonio atspalvius subproduktų patiekalams, paštetams. Dedama į tešlos kepinius. Švieži ir džiovinti lapeliai naudojami rūkytiems gaminiams ir dešroms, sūriams. Šakelė čiobrelio maloniai pakeis acto, aliejaus skonį. Čiobrelių arbata nuo seno vertinama kaip gydomoji priemonė. Tai vienas iš svarbių Provanso žolelių rinkinio komponentų.

VAistinio čiobrelio lysvė

Čiobreliai sodinami saulėtoje vietoje, numatant, kad keletą metų bus nejudinami ir netrukdys kitų augalų sodinimui. Jie yra nereiklūs dirvai, užauginti galima ir indelyje, ir lauke. Auginimui reikalinga lengva ir sausa dirva, prieš tai patręšta gerai perpuvusiu kompostu. Sunkiose dirvose reikėtų užpilti apačioje drenuojantį žvyro sluoksni ir užpilti dirva, sumaišyta didelėmis proporcijomis su smėliu. Molio dirvose maišoma 1 dalis dirvos:2 dalys smėlio.

Sėjama sodinukams kovo viduryje, sumaišant smulkias čiobrelio sėklas su smėliu ir išsėjant ant paruoštos lengvos dirvos, sėklos turėtų būti apie 1 cm gylyje. Jei sėjama be smėlio, sėklos užpilamos 1 cm smėlio sluoksniu. Temperatūra palaikoma 20-25 laipsniai, turėtų pasirodyti po 15 -20 dienų. Daigeliai labai smulkūs, piktžoles naikinti reikėtų labai atsargiai. Čiobreliai sodinami kas 25 - 30 centimetrai, darant eiles kas 35 - 50 centimetrų. Atvirame grunte čiobrelis išsėjams antroje balandžio pusėje, sodinukai gegužės mėnesį. Citrininiam čiobreliui reikėtų parinkti vietą, nuo kurios žiemą vėjas nenupustys sniego.

Geriausią aromatą čiobrelis turi prieš žydėjimą. Ruošiamas būtent šiuo periodu, skinant žydinčias viršūnėles, rečiau tik lapelius. Džiovinama esant nuolatiniam oro srautui prie 30- 35 laipsnių, periodiškai vartant. Namų sąlygomis džiovinama ant tinklelio išdėsčius tolygiais sluoksniais,  vėdinamoje ir tamsioje patalpoje. Teisingai išdžiovinti, neturėtų prarasti spalvos ir kvapo. Išdžiovinus saugoma stikliniuos induose tamsioje vietoje.

Skirtingai nuo daugelio prieskoninių augalų, čiobreliui atsiskleisti gaminant valgį reikia laiko. Jis dedamas maisto gaminimo pradžioje, skystuose patiekaluose dedamas 15 - 20 minučių iki patiekalo paruošimo pabaigos.

Čiobrelio vaistinės sąvybės ir vaistiniai preparatai iš čiobrelio

Vaitinėmis sąvybėmis pasižymi čiobrelio stiebeliai, lapeliai ir žiedai. Čiobrelis turi daug eterinių aliejų kurių sudėtyje yra timolis ( 30 proc), karvakolio ( 20 proc), cimolo, pineno. Dažniausiai čiobreliai vartojami kaip antpilai, arbatos. Iš jų išgaunamo eterinio aliejaus daromi tepalai, sirupai nuo kosulio.

Dažniausiai čiobrelius naudoja gydyti viršutinių kvėpavimo takų uždegimus, bronchitus. Jis didina sekreciją, suskystina plaučiuose esančias gleives taip lengvindamas atsikosėjimą. Mažina nosies gleivinė spaburkimą dėl peršalimo ar alergijos. Keli arbatiniai šaukštai  užpilami stikline karšto vandes ir palaikomi 5 minutes. Geriama 3 kartus per dieną po puodelį. Galima su medumi.

 

Čiobreliuose esantys flavanoidai atpalaiduoja raumenis mažindami virškinimo organų spazmus.  Pagreitina tulžies skyrimąsi, mažina pilvo pūtimą ir lėtą virškinimą didindamas skrandžio sulčių gaminimasi. Turi antimikrobinių sąvybių gydant skrandžio ir žarnyno infekcijas. Arbatinis šaukštas ( 2g) užpilami stikline karšto vandes ir palaikomi 5 minutes. Geriama 3 kartus per dieną po puodelį.

Eterinių aliejų pagrindu pagaminti tepalai naudojami išoriškai tepant raumenų dieglius, mažas žaizdeles. Vonelės ir kompresai  su antpilu gautu iš sausos medžiagos sumažina radikulito, neuralgijos, sąnarių skausmus. Antpilui  panaudojama valgomas šaukštas sausos medžiagos ( 10 g) 1 litrui vandens užpilant verdančiu vandeniu ir palaikant 5 minutes.

Čiobrelio prepratai nerekomenduojami nėščioms moterims.

Paprastasis čiobrelis

Šviesiuose, smėlinguose pūšynuose, atvirose auga paprastasis čiobrelis. (lot. Thymus serpyllum)

 

anonsas.lt naujienlaiškio prenumerata

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Visi straipsniai

Bruknės

Receptai su bruknių uogomis, bruknių nauda sveikatai, vaistinės bruknių savybės.

Ežiuolė

Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas

Gydomosios šilauogių savybės

Šilauogės vaistinės savybės, šilauogių suteikiami vitaminai, šilauogių labaratoriniai tyrimai

Gyslotis

Gysločių paplitimas, gysločių rūšys, kaip gaminami vaistai iš gysločių, gysločių naudojimas nuo kosėjimo ir bronchito

Imbieras - ir maistas, ir vaistas

Šviežios imbiero šaknys, kurios nebe naujiena ir mums, ypač populiarios ruošiant indų ir rytietiškos virtuvės patiekalus.

Kaip sodinti avietes

Aviečių suteikiami vitaminai žmogui, kaip ir kada sodinamos avietės, kaip auginti avietes, kaip prižiūrėti avietes, aviečių veislės Lietuvoje

Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės

Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.

Levandos

Levandų vaistinės savybės, levandų aromatinės savybės, levandų auginimas, levandų sodinimas

Mėlynės

Kur auga mėlynės, mėlynių vaistinės savybės, kaip užšaldyti mėlynes, receptai su mėlynėmis.

Mėtos ir mėtų auginimas

Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas

Pankolis

Pankolio gydomosios savybės, pankolio maistinės savybės, pankolio nauda sveikatai

Ežiuolė

Ežiuolės vaistinės savybės, ežiuolės sodinimas, ežiuolės auginimas

Mėtos ir mėtų auginimas

Kaip auginti mėtas, mėtų priežiūra, mėtų džiovinimas

Vaistažolės nuo inkstų ir šlapimo trakto ligų

Vaistiniai augalai inkstų akmenligės ir šlapimtakių, šlapimo pūslės ir šlapimtakių uždegimo gydymas vaistažolėmis, vaistažolių nuovirų paruošimo būdai.

Krapų vaistinės ir prieskoninės savybės

Krapų auginimas lysvėje ir namuose, vazonuose ar dėžutėse, krapų džiovinimas, prieskoninės ir vaistinės krapų savybės, krapų veislės.

Paprastoji kiaulpienė

Vaistinės kiaulpienių savybės, receptai iš kiaulpienių, kiaulpienių šaknų arbatos receptai.

Vaistinė dirvuolė

Vaistinės dirvuolės savybės, arbatos ir vaistiniai preparatai iš vaistinės dirvuolės, paruošimo būdai

Vaistinis šalavijas

Vaistinio šalavijo nauda sveikatai, kaip prižiūrėti vaistinį šalaviją, kaip sodinti vaistinį šalaviją, kaip paruošti vaistinį šalaviją.

Vaistinė ramunė

Vaistinių ramunių auginimas, vaistinių ramunių gydomosios savybės, vaistiniai preparatai iš ramunėlių, ramunėlių arbatos.

Paprastoji kraujažolė

Paprastosios kraujažolės vaistinės savybės, paprastosios kraujažolės naudojimas, paprastosios kraujažolės nauda sveikatai

Vaistingieji augalai iš gamtos vaistinės. Žolelių mišiniai, kosmetika grožiui ir sveikatai. Prekės internetu.