Maisto derinimo principai
Atnaujinta: 2018-01-17

Jaučiatės apsunkę, nėra energijos, puola įvairios ligos? O galbūt niekaip nesiseka atsikratyti kelių nereikalingų kilogramų, nors ir labai stengiatės? Dėl visa to kalta gali būti netinkamai suderinta, nors ir sveika mityba. Kad ir kokia mitybos kryptimi - veganizmu, vegetarizmu, Paleo ar kokia kita pakraipa vadovautumėmes, svarbu žinoti ką, su kuo ir kada valgyti, kad jaustumėmės energingi ir žvalūs.

Visi esame girdėję, jog mėsa nedera su bulvėmis, bet ar žinojome, kad po sočių pietų daug geriau jausimės suvalgę gabalėlį šokolado, nei vaisių? Nors, po pietų geriausiai deserto išvis atsisakyti. Maisto derinimas - atskiras mokslas, tačiau pagrindines taisykles galime įsisamoninti visi.

 

Svarbiausia - sklandus virškinimas

Pagrindinis maisto derinimo tikslas - užtikrinti, kad suvalgytas maistas būtų tinkamai suvirškintas, t.y. mūsų organizmas pasisisavintų jame esančią reikalingą energiją ir svarbias medžiagas, o nereikalingi suskaidyti komponentai neužsiliktų skrandyje ar žarnyne ir būtų tinkamai pašalinti.

POWER ENZYME COMPLEX

Maitinantis tinkamai suderintu maistu, pavalgę jausimės energingi, nes mūsų organizmas pasisavins jam būtinas maistines medžiagas bei vitaminus ir tai suteiks mums gyvybingumo, nepriaugsime nereikalingų kilogramų, džiaugsimės švaria ir skaisčia oda.

Tuo tarpu, kai maitinamės netaisyklingai ar nesivadovaujame rekomenduojama produktų seka, sutrinka virškinimo procesas, maisto medžiagos užsilieka skrandyje ir žarnyne, pradeda pūti. Blogiausia, kad pūvimo metu išsiskiria įvairios kenksmingos medžiagos ir toksinai, kurie patenka į kraują ir išnešiojami po visą organizmą, gali sutrikdyti svarbius fiziologinius procesus. Todėl skundžiamės vidurių pūtimu, dujų kaupimųsi, vargina pilnumo jausmas, nuovargis, rėmuo, užsiteršia oda, prasideda įvairios ligos. Be to, iš maisto nėra pasisavinami būtini vitaminai ir mikroelementai, tad prasideda vitaminų ir kitų būtinų medžiagų trūkumas.

 

Skirtingi maisto komponentai - skirtingas virškinimo procesas

Maistą sudarančius komponentus galima skirti į 3 pagrindines grupes - angliavandenius, baltymus ir riebalus. Pagrindiniai šių maisto komponentų pavydžiai pateikti lentelėje.

 

Pagrindiniai maisto komponentai ir jais gausūs maisto produktai

 

Pagrindiniai maisto produktai

Paprastieji angliavandeniai

 

  • Vaisiai
  • Lapinės ir nekrakmolingos daržovės (salotos, brokoliai, morkos, kopūstai, česnakai, salierai, svogūnai, ridikai, cukinijos, agurka,i burokai)
  • Cukrus, medus

 

Sudėtiniai

angliavandeniai

 

  • Grūdai
  • Miltų gaminiai (duona, makaronai, pyragai)
  • Krakmolu turtingos ankštinės kultūros ir daržovės (pupelės, žirniai, bulvės, artišokai)
  • Krakmolo gausu ir bananuose

 

Baltymai

 

  • Paukštiena
  • Raudonoji mėsa
  • Žuvis ir jūros gėrybės
  • Kiaušiniai
  • Pieno produktai

 

Riebalai

 

  • Aliejai
  • Riebalų gausu ir riešutuose, riebiuose pieno produktuose (svieste, sūryje)

 

 

Skirtingiems maisto komponentams būdinga ir skirtinga cheminė struktūra, tad skiriasi ir jų virškinimo procesas. Lengviausiai ir greičiausiai yra virškinami paprastieji angliavandeniai. Jų skaidymą užtikrinantys fermentai pradeda virškinimo procesą dar burnoje. Teigiama, jog suvalgę vidutinio dydžio vaisių, jį suvirškinsime per pusvalandį. Kiek ilgiau užtrunka sudėtinių angliavandenių virškinimas, tačiau jų suvalgę ilgiau jausimės sotesni. Angliavandeniai - būtini maisto komponentai, užtikrinantys tinkamą mūsų organizmo veiklą. Dėl greito jų virškinimo, juose esantis cukrus greitai patenka į kraują ir mes pajuntame energijos antplūdį. Deja, jis dažnai, ypač suvalgius saldumynų ar vaisių, yra trumpalaikis, tačiau labai svarbus ir būtinas smegenų veiklai užtikrinti. Dauguma žmonių vengia angliavandenių, tuomet organizmas juos suskaido pats iš kitų maisto produktų. Tiesa, pernelyg didelis angliavandenių kiekis paverčiamas riebalais, tad iš tiesų sustorėti galime netgi ir valgydami daug vaisių.

NUTRI-CLEANSEBaltymai virškinami skrandyje, kur vyrauja jų virškinimui tinkama rūgštinė aplinka. Kaip ir angliavandeniai, baltymai yra gyvybiškai svarbūs mūsų organizmui ir yra pagrindinė raumenų, įvairių audinių, plaukų, nagų ir daugelio kitų organų statybinė medžiaga. Vėliausiai prasideda ir ilgiausiai užtrunka riebalų virškinimas - jie virškinami tik patekę į žarnyną. Kaip ir kiti maisto komponentai, riebalai mums gyvybiškai būtini - dauguma vitaminų įsisavinami kartu su riebalais, jie užtikrina tinkamą hormonų veiklą. 

Pirmiausiausia - lengviausiai virškinami maisto produktai

Laikantis maisto derinimo taisyklių svarbu vadovautis pagrindiniu principu - pirmiausiai valgome lengviausiai virškinamus maisto produktus (pvz. vaisius), o sunkiausiai ir ilgiausiai virškinamais riebiais patiekalais gardžiuojamės vėliausiai.

Derėtų įsiminti šią maisto produktų valgymo sekos schemą ir ja vadovautis:

1. Paprastieji angliavandeniai - valgomi pirmiausiai

2. Sudėtiniai angliavandeniai

3. Baltymai

4. Riebalai - valgomi vėliausiai

Tad suvalgius vaisių, jau pusvalandžio galima rinktis kitus maisto produktus. Puikus pasirinkimas - žuvies ar mėsos patiekalai su garuose virtomis dažovėmis (brokoliais, morkomis) ar tiesiog lapinėmis salotomis. Prie visų maisto produktų puikiai derantys paprastieji angliavandeniai gali būti virškinami tiek rūgštinėje (kaip ir baltymai), tiek šarminėje terpėje, tad netrikdomas virškinimo procesas. Tuo tarpu krakmolu turtingi sudėtiniai angliavandeniai virškinami šarminėje aplinkoje, tad valgant juos kartu su baltymais, sutrinka visas virškinimo procesas.

Suvalgius baltyminio maisto kito gardžiavimosi derėtų palaukti apie 3-4 valandas. Be to, valgymo metu geriau negerti skysčių, ypatingai saldžių ir šaltų gėrimų. Idealu stiklinę kambario temperatūros vandens išgerti 15 min iki valgio arba praėjus 1 val.

Labiausiai rekomenduotini deriniai

Paprastieji angliavandeniai

Sudėtiniai

angliavandeniai

Baltymai

Riebalai

Paprastieji angliavandeniai

-

Puiku

Puiku

Puiku

Sudėtiniai
angliavandeniai

Puiku

-

NE

Dera

Baltymai

Puiku

NE

-

NE

Riebalai

Puiku

Dera

NE

-

 

Svarbu ne tik kaip deriname, bet ir kada valgome

Vertėtų atsižvelgti ne tik į skirtingų komponentų derinimą, bet ir į fiziologinius bioritmus. Ryte geriausiai rinktis lengvai virškinamus maisto produktus, t.y. angliavandenius - vaisius, košes. Pietums - kiek sudėtingesnius ir ilgiau virškinamus krakmolingus angliavandenius arba baltymus su paprastaisiais angliavandeniais. Tuo tarpu vakarienei labiausiai tinka baltymais turtingi maisto produktai.

 

Kokių įprastų ir pamėgtų derinių turėtume vengti?

NE: Vaisiai desertui. Daugelis po pagrindinio patiekalo desertui renkasi vaisius. Iš tiesų tai vienas prasčiausių pasirinkimų. Vaisiai sudaryti iš angliavandenių, kuriuos reikėtų valgyti tuščiu skrandžiu, kuomet jie be vargo suvirškinami, o juos valgant po sotaus maisto pažeidžiama pagrindinė derinimo taisyklė ("nuo lengviausio prie sunkiausio"), todėl sutrikdomas virškinimas ir vaisiai lieka skrandyje, kol bus suvirškintas prieš tai suvalgytas maistas. Tad geriau rinkimės gero juodojo šokolodo gabalėlį arba atsisakykime deserto.

NE: baltymai ir krakmolu turtingi produktai vienu metu. Tai vienas sunkiausiai virškinamų ir labiausiai nerekomenduotinų derinių. Tad klasikinė mėsos ir bulvių, makaronų ar ryžių kombinacija neturėtų vyrauti mūsų lėkštėse. Virškinant baltymus skrandyje išskiriamas fermentas pepsinas, kurio veikimui būtina rūgštinė aplinka, tuo tarpu krakmolingi maisto produktai virškinami šarminėje aplinkoje.

NE:

pusryčiai ar įvairių grūdų košės, pagardintos pienu. Pieno produktai - baltymų šaltinis (virškinami rūgštinėje aplinkoje), sausieji pusryčiai ar košės - sudėtingieji angliavandeniai (virškinami šarminėje aplinkoje). Tad virškinimo fermentų veikla išderinama, jiems suskaidyti išskiriama daugiau skrandžio sulčių ir užuot tapęs energijos šaltiniu, toks derinys mus apsunkins bei sukels nemalonius pilvo pojūčius. sausieji

 

MEAL IN A GLASS VANILLA

Keli paprasti receptai, ne tik derantys kartu, bet ir suteikiantys energijos ir jėgų pavasariui

Saulėgrąžos ir grūdai - vitamino E šaltinis. 1/2 puodelio saulėgrąžų sėklų, įmaišytos į sausus pusryčius ar rytinę košę, užtikrins vitamino E dienos normą. Šis vitaminas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis bei apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Omletas su raudonąja paprika - lygesnei odai. Suvalgę 1/2 puodelio smulkintos raudonosios paprikos gausime vitamino C dienos normą. Šis vitaminas ne tik pasižymi jau žinomomis savybėmis, bet ir padeda išsaugoti odos drėgmę bei apsaugo nuo naujai atsirandančių raukšlių.

Sumuštinis su špinatais - geresniam regėjimui. 3 špinato lapeliai ne tik pagardins sumuštinį ar salotas,

Vanduo su spanguolių sultimis - apsaugai nuo dantų apnašų. Nesaldintos spanguolių sultys neleidžia ant dantų kauptis apnašas formuojančioms bakterijoms.o taip pat ir užtikrins bent 20 proc. vitamino A, svarbaus regėjimui, dienos normos.

Graikiškasis jogurtas praturintas natūraliomis uogomis - stipriems raumenims. Graikiškame jogurte yra bent 2 kartus daugiau baltymų nei įprastame, kurie yra pagrindinė raumenų statybinė medžiaga. Be to, baltymai padeda deginti riebalus. Na, o natūralios uogos suteiks saldų skonį ir bus daug sveikesnės nei įprastinis pirktas braškių ar kito skonio jogurtas, neturintis nieko bendro su natūraliais produktais.

Makaronai su petražolėmis - stipriems kaulams. Pagardinę įprastinius makaronų patiekalus bent  keliais petražolių žiupsneliais užsitikrinsime vitamino K, padedančio išsaugoti sveikus it tvirtus kaulus, dienos normą

Žalioji arbata su citrina - antioksidantų šaltinis. Pagardinus žaliąją arbatą keliais citrinos griežinėliais, antioksidantų poveikis gali išaugti net 4 kartus. Panašiu, tik kiek silpnesniu, poveikiu pasižymi ir apelsinai, Laimo vaisiai bei greipfrutai.

Green


Visgi, kad ir kaip griežtai derintume maisto komponentus tarpusavyje, nepamirškime, jog svarbu maitintis geros kokybės, mūsų klimato zonai ir sezonui būdingu maistu. Kiekvieno mūsų organizmas tiesiog genetiškai prisitaikęs virškinti savai klimato zonai tinkamus maisto produktus. Neverta labai žavėtis egzotiškais produktais ar jų mitybos principais, nes mūsų virškinimo fermentai lengviau suskaidys raugintus kopūstus nei niekada neragautus egzotinius vaisius.

Be to, kiekvieno mūsų virškinimo sistema ir ją sudarantys fermentai individuali ir kiekvienas skirtingai virškiname tuos pačius maisto produktus. Tad greta bendrų taisyklių, tiesiog mokėkime įsiklausyti į savo organizmą ir jauskime kokie maisto produktai ir su kuo mums tinka, o kokie ne.

 

Agnė Malki

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Visi straipsniai

6 priežastys skubėti pas ginekologą

Jeigu jūs skundžiatės negalavimai lytinių organų srityje negalavimais - privalote apsilankyti pas ginekologą!

Afrodiziakai - aistringai nakčiai

Kokie maisto produktai turi lytinį portaukį ir aktyvumą skatinančių medžiagų?

Akių tinimas

Kaip išvengti akių tinimo, kodėl tinsta akys, kaip elgtis jei tinsta akys.

Alergija maistui

Alergijos rūšys, alergijos simptomai, kaip elgtis pajutus alergijos simptomus.

Alerginis rinitas

Alerginio rinito priežastys, šienligė, alergija žiedadulkėms, alerginio rinito- šienligės gydymas

Alkio jausmas

Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.

Amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS)

Kas yra amiotrofinė lateralinė sklerozė, jos simptomai ir gydymas

Antsvorio metimo taisyklės

Kaip kovoti su antsvorių, problemų anaalizavimas norint numesti antsvorį.

Ar aš esu alergiškas?

Alergijos priežastys, alergijos pasireiškimas ir simptomai, alergijos nustatymo būdai

Arbatos nuo peršalimų

Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.

Liaudiškos priemonės nuo podagros

Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra

Mityba sergant cukriniu diabetu

Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.

KMI skaičiuoklė

Kas yra KMI, KMI skaičiavimas, kokios galimos ligų rizikos

Cukrinis diabetas

Cukrinio diabeto simptomai, priežastys ir gydymas. Ką turėtumėte žinoti sergant cukriniu diabetu ir kaip mityba ir fizinis aktyvumas įtakoja 2 tipo cukrinį diabetą.

Podagros gydymas

Podagros simptomai ir gydymas. Kokius vaistus naudoti sergant podagra? Kokią mitybą rinktis sergant podagra? Kokias prevencines priemones taikyti sergant podagra?

Kaip išsirinkti žuvų taukus?

Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.

Kalorijų lentelė

Kas yra Kalorijos? Mėsos, pieno, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų, saldumynų kalorijų lentelės.

Kasdieninė veido odos priežiūra

Kaip reika prižiūrėti veido odą, kad ji būtų visados idealios būklės, į ką reikia atsižvelgti renkantis kosmetiką, bei kokie ritualai privalo būti kiekvieną dieną veido odos priežiūroje? Atsakymus į šiuos, ir į kitus klausimus apie veido odos priežiūrą, rasite šitame straipsnyje.

Kojų sąnarių skausmas

Kojų sąnarių skausmas – traumos ar ligos požymis. Dažniausiai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl skausmo kelių sąnariuose, rečiau dubens ir pėdos sąnariuose.

Kaip prižiūrėti veido odą

Kaip teisingai rūpintis veido oda, kokias priemones naudoti, kokios gali būti papildomos veido odos priežiūros

INBEAUTY.LT - išskirtinio dizaino grožio priemonių internetinė parduotuvė. Mūsų prioritetas - suteikti aukščiausią aptarnavimo kokybę jums!
Masažas, kineziterapija, gydomosios ir grožio procedūros
Natūrali produkcija, biologiškai aktyvios medžiagos, imunoreguliatoriai