Kalorijos - energijos vienetas. Istoriškai mokslininkai „kalorijas“ apibūdino kaip energijos ar šilumos vienetą, kuris gali būti gaunamas iš įvairių šaltinių, pavyzdžiui, anglies ar dujų. Mitybos prasme visų rūšių maistas - nesvarbu, ar tai riebalai, baltymai, angliavandeniai ar cukrus - yra svarbūs kalorijų šaltiniai, kurių žmonėms reikia norint išgyventi ir funkcionuoti.
Mūsų smegenims, raumenims - kiekvienai kūno ląstelei, kad jos veiktų optimaliai, reikia energijos. Mes visi norime turėti sveiką kūną. Jei negauname pakankamai tų maistinių medžiagų (kurias teikia kalorijos), yra neigiamų pasekmių: prarandame liesą raumenų masę, nesugebame susikaupti arba jaučiamės neenergingi. Kiek kalorijų žmogui reikia per dieną, priklauso nuo individo aktyvumo lygio ir medžiagų apykaitos ramybės būsenoje. Žmonės pasižymi skirtinga medžiagų apykaita, dėl kurios energija deginama skirtingu greičiu.
Kas yra kalorijų lentelė?
Maisto kalorijų sąrašas yra kasdienio maisto lentelė, kurioje nurodomas kalorijų kiekis vidutinėje porcijoje. Maisto kalorijų sąraše nurodomas kalorijų kiekis yra 100 gramų. Lentelė gali būti naudinga, jei norite pakeisti panašaus kaloringumo maistą, laikydamiesi svorio mažinimo kalorijų programos.
Mėsos produktų kalorijų lentelė
Mėsa gyvūninės kilmės produktas, kuriame kalorijos yra riebalų ir baltymų pavidalu. Maistinių medžiagų procentai priklauso nuo gyvūno dalies, iš kurios yra mėsa. Mažiausiai kalorijų turi liesa mėsa pvz.: vištienos krūtinėlė. Raudona mėsa, tokia kaip aviena ir kiauliena, paprastai turi daugiau kalorijų. Joje taip pat yra daugiau sočiųjų riebalų, o tai rodo šiek tiek mažesnę maistinę vertę. Todėl raudoną mėsą patartina vartoti kelis kartus per savaitę. Kiekviena mėsos rūšis yra maistinga, nes yra idealus baltymų šaltinis, kuriame yra visų būtinų amino rūgščių, vitamino B12, geležies ir cinko.
Produktas (100 g.) | Kalorijos (kcal) |
Aviena (riebi) | 316 |
Aviena (liesa) | 206 |
Jautiena (liesa, virta) | 110 |
Jautiena (riebi, virta) | 205 |
Veršiena (kepta) | 150 |
Veršiena (virta) | 115 |
Kiauliena (kepta) | 275 |
Kiauliena (riebi) | 390 |
Kiauliena (liesa, virta) | 245 |
Triušiena | 183 |
Vištiena (kepta) | 210 |
Vištiena (riebi, virta) | 195 |
Vištiena, (liesa, virta) | 135 |
Žąsiena (kepta) | 490 |
Kalakutiena | 205 |
Antiena (kepta) | 345 |
Jaučio kepenys | 87 |
Jaučio inkstai | 59 |
Nugarinė (rūkyta) | 469 |
Krūtinėlė | 300 |
Kumpis | 365 |
Dešra (diabetinė) | 254 |
Dešra (lenkiška) | 382 |
Dešrelės (jautienos) | 215 |
Dešrelės (kiaulienos) | 332 |
Dešrelės (pieniškos) | 266 |
Kiaušinis (1 vnt.) | 157 |
Žuvies produktų kalorijų lentelė
Bendras kalorijų kiekis jūros gėrybių porcijoje gali skirtis, nes į šią kategoriją įeina įvairių rūšių žuvis, gaunama iš upės, vandenyno ar kito vandens telkinio. Žuvyje yra labai mažai angliavandenių, tačiau riebalų ir baltymų kiekis kiekvienoje jūros gėrybių rūšyje skiriasi. Kalorijų lentelėje žuvų rūšys, kuriose yra didelis kalorijų kiekis, įskaitant lašišą ir tuną, turės didesnį riebalų kiekį vienoje porcijoje. Tačiau svarbu paminėti, kad jūros gėrybėse yra sveikų riebalų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgštys. Žuvis ir jūros gėrybės yra liesas maistas, tai reiškia, kad beveik visos kalorijos gaunamos iš baltymų. Ši maisto kategorija, turi tokią didelę maistinę vertę, kad žuvis ir jūros gėrybės yra rekomenduojamos kaip įprasta bet kokios subalansuotos mitybos dalis.
Produktas (100 g.) | Kalorijos (kcal) |
Plekšnė (kepta) | 75 |
Plekšnė (rūkyta) | 90 |
Karpis (virtas) | 95 |
Karpis (keptas) | 145 |
Karšis | 100 |
Lynas | 40 |
Lašiša | 200 |
Navaga | 69 |
Jūros ešerys | 94 |
Eršketas | 103 |
Vėžys | 75 |
Sardinijos aliejuje | 275 |
Žvaigždėtasis eršketas | 200 |
Silkė (sūdyta) | 261 |
Silkė (marinuota) | 155 |
Silkė (rūkyta) | 218 |
Silkė (kepta) | 180 |
Skumbrė | 191 |
Šamas | 161 |
Stauridė | 114 |
Sterlė | 83 |
Sterkas (virtas) | 30 |
Menkė (virta) | 44 |
Tunas savo sultyse | 100 |
Tunas aliejuje | 300 |
Upėtakis (virtas) | 45 |
Sidabrinė menkė | 86 |
Lydeka aliejuje | 340 |
Lydeka (kepta) | 95 |
Lydeka (virta) | 45 |
Ketaus ikrai | 356 |
Raudonieji ikrai | 256 |
Juodieji ikrai | 280 |
Pieno ir pieno produktų kalorijų lentelė
Pienas yra maistingas skystis, kurį galima surinkti iš daugelio gyvūnų, tačiau dažniausiai vartojamas yra karvių pienas. Piene yra gerųjų riebalų, angliavandenių ir baltymų balansas, be to, tai yra vertingas kalcio ir vitamino B12 šaltinis. Nenugriebtame piene yra vienodas riebalų ir baltymų kiekis, tačiau kitose pieno rūšyse, pavyzdžiui, nugriebtame, yra pašalinti dalis arba visi riebalai, taip pat sumažėjęs kalorijų kiekis. Kita vertus, pieno produktuose, tokiuose kaip grietinėlė ir pasukos, yra didesnis riebalų kiekis. Pagrindinis pieno komponentas yra laktozė - natūralus cukrus, kuriam jautri daugelio žmonių virškinimo sistema. Augalinis veganiškas pienas, įskaitant migdolų ir kokosų pieną, yra geras pakaitalas, nors maistinė vertė yra kitokia nei gyvūninio. Norėdami sužinoti konkrečios informacijos apie riebalus, baltymus ir angliavandenius pieno produktuose, patikrinkite ant pakuotės esančią maistingumo etiketę.
Produktas (100 g.) | Kalorijos (kcal) |
Pienas (pasterizuotas) | 58 |
Kefyras (riebus) | 56 |
Kefyras (neriebus) | 30 |
Rūgpienis | 58 |
Grietinėlė 10% | 118 |
Grietinėlė 20% | 213 |
Grietinė 10% | 115 |
Grietinė 20% | 300 |
Sutirštintas pienas | 345 |
Majonezas | 724 |
Sviestas iš grietinėlės | 661 |
Lydytas sviestas | 887 |
SŪRIAI | |
Olandiškas | 377 |
Lydytas | 270 |
Rama (tepamas) | 336 |
Čederio | 406 |
Ožkos pieno | 173 |
Šveicariškas | 335 |
Avies pieno (kietas) | 401 |
Sūreliai | 351 |
Varškės sūrelis (vaikiškas) | 315 |
Varškė (riebi) | 232 |
Varškė (liesa) | 88 |
Pieniniai ledai | 137 |
Grietininiai ledai | 227 |
Ledai (plombyras) | 227 |
Ledai (eskimo) | 284 |
Daržovių kalorijų lentelė
Neabejotina, kad daržovės turėtų būti įprasta kiekvieno žmogaus mitybos dalis. Vienas žvilgsnis į šią kalorijų lentelę ir nesunku suprasti, kodėl. Didelėje daržovių dalyje nebus labai daug kalorijų, tačiau joje bus nuostabi vitaminų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų dozė. Daržovėse yra angliavandenių mišinys kartu su mažesniu kiekiu sveikų riebalų ir baltymų. Jos taip pat yra vienas vertingiausias maistinių skaidulų šaltinis. Brokoliuose yra dvigubai daugiau vitamino C, nei rekomenduojama suvartoti per dieną. Vidutinio dydžio saldžiose bulvėse yra daugiau nei 500% reikalingo vitamino A kiekio.
Produktas (100 g.) | Kalorijos (kcal) |
Žirniai | 75 |
Agurotis | 27 |
Kopūstas (baltas) | 28 |
Briuselio kopūstai | 25 |
Kopūstai (rauginti) | 14 |
Kopūstas (raudonas) | 23 |
Kopūstas (žiedinis) | 28 |
Bulvė su lupena | 96 |
Bulvė (virta) | 120 |
Bulvė (kepta) | 215 |
Svogūno laiškai | 43 |
Svogūnas | 43 |
Morka | 33 |
Agurkas | 15 |
Agurkas (raugintas) | 8 |
Pipiras (saldusis) | 17 |
Petražolės | 41 |
Pomidoras | 23 |
Rabarbaras | 16 |
Ridikėlis | 20 |
Ridikas | 25 |
Ropė | 28 |
Salotos | 19 |
Raudonasis burokėlis | 48 |
Saliero šaknis | 21 |
Moliūgas | 29 |
Krapai | 30 |
Ankštinės pupelės | 31 |
Česnakas | 89 |
Špinatai | 19 |
Vaisių ir uogų kalorijų lentelė
Visi vaisiai dažniausiai turi angliavandenių, tačiau juose yra ir riebalų bei nedidelis kiekis baltymų. Tačiau angliavandeniai nėra vienodi ir paprastai yra kompleksinių angliavandenių (t. y. pagamintų iš trijų ar daugiau sujungtų cukrų) ir paprastų angliavandenių (t. y. paprastų cukrų) mišinys. Dauguma vaisių laikomi mažai kalorijų turinčiais maisto produktais. Teigiama, kad visi vaisiai turi gerą maistinę vertę, nes vienoje porcijoje yra daug vitaminų ir mineralų, o tokiose veislėse kaip avokadai ir kokosai yra sveikųjų riebalų. Svarbu pripažinti, kad riebių vaisių kalorijų tankis yra didesnis, nes gramas riebalų turi dvigubai daugiau kalorijų nei gramas baltymų ar angliavandenių.
Produktas (100 g.) | Kalorijos (kcal) |
Abrikosai | 41 |
Avokadas | 223 |
Svarainiai | 30 |
Kaukazinė slyva | 38 |
Ananasas | 40 |
Apelsinai | 40 |
Bananai | 89 |
Bruknės | 41 |
Vynuogės | 70 |
Vyšnios | 63 |
Vaivorai | 41 |
Kriaušės | 42 |
Gervuogės | 42 |
Žemuogės | 34 |
Putino uogos | 32 |
Spanguolės | 35 |
Agrastai | 40 |
Citrinos | 21 |
Avietės | 42 |
Mandarinai | 32 |
Persikai | 43 |
Šermukšniai | 81 |
Slyvos | 43 |
Serbentai (raudoni) | 39 |
Serbentai (juodi) | 38 |
Trešnės | 52 |
Obuoliai | 45 |
Arbūzas | 38 |
Melionas | 35 |
Kruopų ir miltinių patiekalų kalorijų lentelė
Nors šioje kruopų ir miltinių patiekalų kategorijoje gali būti skirtingas riebalų ir baltymų kiekis, didžioji dalis grūdų produktuose esančių kalorijų yra angliavandeniai. Dėl maistinių skaidulų naudos sveikatai, tokių kaip virškinimo sistemos palaikymas ir atsparumo insulinui reguliavimas, per dieną rekomenduojama suvartoti keletą porcijų viso grūdo grūdų. Daugumoje grūdų produktų yra labai nedidelis nesočiųjų riebalų kiekis. Didelė grūdų, įskaitant vitaminus ir skaidulas, maistinė vertė yra išnaikinama perdirbant sėlenas, pavyzdžiui, naudojant kviečių miltus ar kukurūzų miltus, tačiau šis maisto perdirbimas nepašalina daug kalorijų.
Produktas (100 g.) | Kalorijos (kcal) |
Duona ruginė (iš sijotų miltų) | 189 |
Duona ruginė (su sėlenomis) | 181 |
Duona (kvietinė) | 231 |
Batonas (kvietinis) | 235 |
Sviestinė bandelė | 300 |
Saldžios bandelės | 400 |
Riestainiai | 341 |
Sviestiniai džiūvėsėliai | 398 |
Žirnių miltai | 329 |
Grikiai | 347 |
„Herkules“ | 305 |
Kukurūzų traškučiai | 369 |
Manai | 328 |
Avižų kruopos | 374 |
Perlinės kruopos | 320 |
Kviečiai | 348 |
Ryžiai | 330 |
Pupelės | 328 |
Makaronai | 337 |
Saldumynų kalorijų lentelė
Saldainiai yra kaloringi, ir nenuostabu, kad maisto produktų grupėje, vadinamoje „saldumynais“, yra daug cukraus. Tai yra dvi pagrindinės priežastys, kodėl šiuos maisto produktus reikia valgyti saikingai ir mažomis porcijomis. Žvilgtelėjus į daugumos saldainių ir saldumynų mitybos faktus paaiškėtų, kad dauguma kalorijų yra paprasto cukraus pavidalu. Kai kuriais atvejais produktas yra 100% cukrus, paprastai perdirbtas. Kai kurios paprastos saldumynų rūšys, įskaitant klevų saldainius ir ryžių saldainius, gali būti gaminamos iš žalio natūralaus cukraus. Kiti saldūs produktai, tokie kaip supakuoti sausainiai ir saldainių batonėliai, gali turėti ilgą ingredientų sąrašą, pavyzdžiui, rapsų aliejus ir kvapiosios medžiagos.
Produktas (100 g.) | Kalorijos (kcal) |
Uogienė (braškių) | 309 |
Uogienė (obuolių) | 352 |
Medus | 335 |
Ledinukai | 352 |
Marmeladas | 229 |
Chalva (arachisinė) | 545 |
Chalva (saulėgrąžų) | 546 |
Chalva (iš sezamo) | 516 |
Irisai | 429 |
Karameliniai ledinukai | 241 |
Šokoladinis saldainis | 55 |
Pieniškas šokoladas | 550 |
Vaflis su vaisine uogiene | 350 |
Cukriniai sausainiai | 436 |
PYRAGĖLIAI | |
Sluoksniuoti (su kremu) | 555 |
Trupininis pyragas | 446 |
Trupininis pyragas su uogienės įdaru | 435 |
Šokoladinis tortas | 488 |
Biskvitinis tortas | 335 |
Kakava | 416 |
Cukrus | 419 |
Kiti produktai
Riebalai turėtų sudaryti reikšmingą kiekvienos subalansuotos mitybos dalį, neatsižvelgiant į asmeninius poreikius, ir gali sudaryti 20–40% visos dienos kalorijų normos. Net tikras sviestas gali būti sveikas riebalų šaltinis, jei jų vartojama ne per daug. Riešutuose yra didelis kalorijų kiekis. Daugumą šios kategorijos ingredientų pirmiausia sudaro riebalai, taip pat įvairaus lygio baltymai ir angliavandeniai. Riešutai yra geri augalinių baltymų šaltiniai.
Produktas (100 g.) | Kalorijos (kcal) |
SVIESTAS | |
saulėgrąžų | 929 |
alyvuogių | 880 |
riešutų | 570 |
RIEŠUTAI | |
graikiniai | 425 |
žemės | 443 |
kedrų | 270 |
migdolai | 383 |
pistacijos | 318 |
lazdynų | 344 |
DŽIOVINTI VAISIAI | |
Kriaušės | 205 |
Abrikosai | 234 |
Razinos | 262 |
Slyvos | 242 |
Obuoliai | 273 |
RIEBALAI | |
Lydyti (jautienos) | 871 |
Kiaulienos | 871 |
Kiaulienos spirgučiai | 821 |
KITA | |
Šampinjonai | 30 |
Šampinjonai (džiovinti) | 28 |
Grybai | 25 |
Visi straipsniai
6 priežastys skubėti pas ginekologą
Jeigu jūs skundžiatės negalavimai lytinių organų srityje negalavimais - privalote apsilankyti pas ginekologą!
Afrodiziakai - aistringai nakčiai
Kokie maisto produktai turi lytinį portaukį ir aktyvumą skatinančių medžiagų?
Akių tinimas
Kaip išvengti akių tinimo, kodėl tinsta akys, kaip elgtis jei tinsta akys.
Alergija maistui
Alergijos rūšys, alergijos simptomai, kaip elgtis pajutus alergijos simptomus.
Alerginis rinitas
Alerginio rinito priežastys, šienligė, alergija žiedadulkėms, alerginio rinito- šienligės gydymas
Alkio jausmas
Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.
Amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS)
Kas yra amiotrofinė lateralinė sklerozė, jos simptomai ir gydymas
Antsvorio metimo taisyklės
Kaip kovoti su antsvorių, problemų anaalizavimas norint numesti antsvorį.
Ar aš esu alergiškas?
Alergijos priežastys, alergijos pasireiškimas ir simptomai, alergijos nustatymo būdai
Arbatos nuo peršalimų
Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.
Pasirinkite kategoriją
-
Dantų ir dantenų ligos, odontologija: paslaugos, įranga, medžiagos
-
Ekologiški produktai
-
Grožio salonai, soliariumai; jų įranga
-
Holistinė terapija, sveika gyvensena, natūrali medicina, vaistažolės
-
Kosmetika ir parfumerija
-
Lieknėjimas, dietos
-
Ligos ir jų gydymas
-
Maisto papildai ir vitaminai
-
Medicinos centrai, sanatorijos, masažai
-
Optikos, akių klinikos
Liaudiškos priemonės nuo podagros
Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra
Mityba sergant cukriniu diabetu
Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.
KMI skaičiuoklė
Kas yra KMI, KMI skaičiavimas, kokios galimos ligų rizikos
Cukrinis diabetas
Cukrinio diabeto simptomai, priežastys ir gydymas. Ką turėtumėte žinoti sergant cukriniu diabetu ir kaip mityba ir fizinis aktyvumas įtakoja 2 tipo cukrinį diabetą.
Podagros gydymas
Podagros simptomai ir gydymas. Kokius vaistus naudoti sergant podagra? Kokią mitybą rinktis sergant podagra? Kokias prevencines priemones taikyti sergant podagra?
Kaip išsirinkti žuvų taukus?
Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.
Kalorijų lentelė
Kas yra Kalorijos? Mėsos, pieno, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų, saldumynų kalorijų lentelės.
Kasdieninė veido odos priežiūra
Kaip reika prižiūrėti veido odą, kad ji būtų visados idealios būklės, į ką reikia atsižvelgti renkantis kosmetiką, bei kokie ritualai privalo būti kiekvieną dieną veido odos priežiūroje? Atsakymus į šiuos, ir į kitus klausimus apie veido odos priežiūrą, rasite šitame straipsnyje.
Kojų sąnarių skausmas
Kojų sąnarių skausmas – traumos ar ligos požymis. Dažniausiai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl skausmo kelių sąnariuose, rečiau dubens ir pėdos sąnariuose.
Kaip prižiūrėti veido odą
Kaip teisingai rūpintis veido oda, kokias priemones naudoti, kokios gali būti papildomos veido odos priežiūros