Kalorijų lentelė
Atnaujinta: 2021-05-06

Kalorijos - energijos vienetas. Istoriškai mokslininkai „kalorijas“ apibūdino kaip energijos ar šilumos vienetą, kuris gali būti gaunamas iš įvairių šaltinių, pavyzdžiui, anglies ar dujų. Mitybos prasme visų rūšių maistas - nesvarbu, ar tai riebalai, baltymai, angliavandeniai ar cukrus - yra svarbūs kalorijų šaltiniai, kurių žmonėms reikia norint išgyventi ir funkcionuoti.

Mūsų smegenims, raumenims - kiekvienai kūno ląstelei, kad jos veiktų optimaliai, reikia energijos. Mes visi norime turėti sveiką kūną. Jei negauname pakankamai tų maistinių medžiagų (kurias teikia kalorijos), yra neigiamų pasekmių: prarandame liesą raumenų masę, nesugebame susikaupti arba jaučiamės neenergingi. Kiek kalorijų žmogui reikia per dieną, priklauso nuo individo aktyvumo lygio ir medžiagų apykaitos ramybės būsenoje. Žmonės pasižymi skirtinga medžiagų apykaita, dėl kurios energija deginama skirtingu greičiu.

Kalorijų lentelė

Kas yra kalorijų lentelė?

Maisto kalorijų sąrašas yra kasdienio maisto lentelė, kurioje nurodomas kalorijų kiekis vidutinėje porcijoje. Maisto kalorijų sąraše nurodomas kalorijų kiekis yra 100 gramų. Lentelė gali būti naudinga, jei norite pakeisti panašaus kaloringumo maistą, laikydamiesi svorio mažinimo kalorijų programos.

Mėsos produktų kalorijų lentelė

Mėsa gyvūninės kilmės produktas, kuriame kalorijos yra riebalų ir baltymų pavidalu. Maistinių medžiagų procentai priklauso nuo gyvūno dalies, iš kurios yra mėsa. Mažiausiai kalorijų turi liesa mėsa pvz.: vištienos krūtinėlė. Raudona mėsa, tokia kaip aviena ir kiauliena, paprastai turi daugiau kalorijų. Joje taip pat yra daugiau sočiųjų riebalų, o tai rodo šiek tiek mažesnę maistinę vertę. Todėl raudoną mėsą patartina vartoti kelis kartus per savaitę. Kiekviena mėsos rūšis yra maistinga, nes yra idealus baltymų šaltinis, kuriame yra visų būtinų amino rūgščių, vitamino B12, geležies ir cinko.

Mėsos kalorijos

Produktas (100 g.) Kalorijos (kcal)
Aviena (riebi) 316
Aviena (liesa) 206
Jautiena (liesa, virta) 110
Jautiena (riebi, virta) 205
Veršiena (kepta) 150
Veršiena (virta) 115
Kiauliena (kepta) 275
Kiauliena (riebi) 390
Kiauliena (liesa, virta) 245
Triušiena 183
Vištiena (kepta) 210
Vištiena (riebi, virta) 195
Vištiena, (liesa, virta) 135
Žąsiena (kepta) 490
Kalakutiena 205
Antiena (kepta) 345
Jaučio kepenys 87
Jaučio inkstai 59
Nugarinė (rūkyta) 469
Krūtinėlė 300
Kumpis 365
Dešra (diabetinė) 254
Dešra (lenkiška) 382
Dešrelės (jautienos) 215
Dešrelės (kiaulienos) 332
Dešrelės (pieniškos) 266
Kiaušinis (1 vnt.) 157

 

Žuvies produktų kalorijų lentelė

Bendras kalorijų kiekis jūros gėrybių porcijoje gali skirtis, nes į šią kategoriją įeina įvairių rūšių žuvis, gaunama iš upės, vandenyno ar kito vandens telkinio. Žuvyje yra labai mažai angliavandenių, tačiau riebalų ir baltymų kiekis kiekvienoje jūros gėrybių rūšyje skiriasi. Kalorijų lentelėje žuvų rūšys, kuriose yra didelis kalorijų kiekis, įskaitant lašišą ir tuną, turės didesnį riebalų kiekį vienoje porcijoje. Tačiau svarbu paminėti, kad jūros gėrybėse yra sveikų riebalų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgštys. Žuvis ir jūros gėrybės yra liesas maistas, tai reiškia, kad beveik visos kalorijos gaunamos iš baltymų. Ši maisto kategorija, turi tokią didelę maistinę vertę, kad žuvis ir jūros gėrybės yra rekomenduojamos kaip įprasta bet kokios subalansuotos mitybos dalis.

Žuvies kalorijos

Produktas (100 g.) Kalorijos (kcal)
Plekšnė (kepta) 75
Plekšnė (rūkyta) 90
Karpis (virtas) 95
Karpis (keptas) 145
Karšis 100
Lynas 40
Lašiša 200
Navaga 69
Jūros ešerys 94
Eršketas 103
Vėžys 75
Sardinijos aliejuje 275
Žvaigždėtasis eršketas 200
Silkė (sūdyta) 261
Silkė (marinuota) 155
Silkė (rūkyta) 218
Silkė (kepta) 180
Skumbrė 191
Šamas 161
Stauridė 114
Sterlė 83
Sterkas (virtas) 30
Menkė (virta) 44
Tunas savo sultyse 100
Tunas aliejuje 300
Upėtakis (virtas) 45
Sidabrinė menkė 86
Lydeka aliejuje 340
Lydeka (kepta) 95
Lydeka (virta) 45
Ketaus ikrai 356
Raudonieji ikrai 256
Juodieji ikrai 280

 

Pieno ir pieno produktų kalorijų lentelė

Pienas yra maistingas skystis, kurį galima surinkti iš daugelio gyvūnų, tačiau dažniausiai vartojamas yra karvių pienas. Piene yra gerųjų riebalų, angliavandenių ir baltymų balansas, be to, tai yra vertingas kalcio ir vitamino B12 šaltinis. Nenugriebtame piene yra vienodas riebalų ir baltymų kiekis, tačiau kitose pieno rūšyse, pavyzdžiui, nugriebtame, yra pašalinti dalis arba visi riebalai, taip pat sumažėjęs kalorijų kiekis. Kita vertus, pieno produktuose, tokiuose kaip grietinėlė ir pasukos, yra didesnis riebalų kiekis. Pagrindinis pieno komponentas yra laktozė - natūralus cukrus, kuriam jautri daugelio žmonių virškinimo sistema. Augalinis veganiškas pienas, įskaitant migdolų ir kokosų pieną, yra geras pakaitalas, nors maistinė vertė yra kitokia nei gyvūninio. Norėdami sužinoti konkrečios informacijos apie riebalus, baltymus ir angliavandenius pieno produktuose, patikrinkite ant pakuotės esančią maistingumo etiketę.

Pieno ir pieno produktų kalorijos

Produktas (100 g.) Kalorijos (kcal)
Pienas (pasterizuotas) 58
Kefyras (riebus) 56
Kefyras (neriebus) 30
Rūgpienis 58
Grietinėlė 10% 118
Grietinėlė 20% 213
Grietinė 10% 115
Grietinė 20% 300
Sutirštintas pienas 345
Majonezas  724
Sviestas iš grietinėlės 661
Lydytas sviestas 887
SŪRIAI  
Olandiškas  377
Lydytas 270
Rama (tepamas) 336
Čederio 406
Ožkos pieno 173
Šveicariškas 335
Avies pieno (kietas)  401
Sūreliai 351
Varškės sūrelis (vaikiškas)   315
Varškė (riebi)    232
Varškė (liesa)    88
Pieniniai ledai    137
Grietininiai ledai 227
Ledai (plombyras) 227
Ledai (eskimo) 284

 

Daržovių kalorijų lentelė

Neabejotina, kad daržovės turėtų būti įprasta kiekvieno žmogaus mitybos dalis. Vienas žvilgsnis į šią kalorijų lentelę ir nesunku suprasti, kodėl. Didelėje daržovių dalyje nebus labai daug kalorijų, tačiau joje bus nuostabi vitaminų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų dozė. Daržovėse yra angliavandenių mišinys kartu su mažesniu kiekiu sveikų riebalų ir baltymų. Jos taip pat yra vienas vertingiausias maistinių skaidulų šaltinis. Brokoliuose yra dvigubai daugiau vitamino C, nei rekomenduojama suvartoti per dieną. Vidutinio dydžio saldžiose bulvėse yra daugiau nei 500% reikalingo vitamino A kiekio.

Daržovių kalorijos

Produktas (100 g.) Kalorijos (kcal)
Žirniai 75
Agurotis 27
Kopūstas (baltas) 28
Briuselio kopūstai 25
Kopūstai (rauginti) 14
Kopūstas (raudonas) 23
Kopūstas (žiedinis) 28
Bulvė su lupena 96
Bulvė (virta) 120
Bulvė (kepta) 215
Svogūno laiškai 43
Svogūnas 43
Morka 33
Agurkas 15
Agurkas (raugintas) 8
Pipiras (saldusis) 17
Petražolės 41
Pomidoras 23
Rabarbaras 16
Ridikėlis 20
Ridikas 25
Ropė 28
Salotos  19
Raudonasis burokėlis 48
Saliero šaknis 21
Moliūgas 29
Krapai 30
Ankštinės pupelės 31
Česnakas 89
Špinatai   19

 

Vaisių ir uogų kalorijų lentelė

Visi vaisiai dažniausiai turi angliavandenių, tačiau juose yra ir riebalų bei nedidelis kiekis baltymų. Tačiau angliavandeniai nėra vienodi ir paprastai yra kompleksinių angliavandenių (t. y. pagamintų iš trijų ar daugiau sujungtų cukrų) ir paprastų angliavandenių (t. y. paprastų cukrų) mišinys. Dauguma vaisių laikomi mažai kalorijų turinčiais maisto produktais. Teigiama, kad visi vaisiai turi gerą maistinę vertę, nes vienoje porcijoje yra daug vitaminų ir mineralų, o tokiose veislėse kaip avokadai ir kokosai yra sveikųjų riebalų. Svarbu pripažinti, kad riebių vaisių kalorijų tankis yra didesnis, nes gramas riebalų turi dvigubai daugiau kalorijų nei gramas baltymų ar angliavandenių.

Vaisių ir uogų kalorijos

Produktas (100 g.) Kalorijos (kcal)
Abrikosai   41
Avokadas  223
Svarainiai 30
Kaukazinė slyva    38
Ananasas 40
Apelsinai 40
Bananai 89
Bruknės  41
Vynuogės  70
Vyšnios  63
Vaivorai   41
Kriaušės   42
Gervuogės 42
Žemuogės  34
Putino uogos    32
Spanguolės 35
Agrastai 40
Citrinos 21
Avietės  42
Mandarinai   32
Persikai  43
Šermukšniai 81
Slyvos    43
Serbentai (raudoni)    39
Serbentai (juodi)    38
Trešnės 52
Obuoliai 45
Arbūzas 38
Melionas 35

 

Kruopų ir miltinių patiekalų kalorijų lentelė

Nors šioje kruopų ir miltinių patiekalų kategorijoje gali būti skirtingas riebalų ir baltymų kiekis, didžioji dalis grūdų produktuose esančių kalorijų yra angliavandeniai. Dėl maistinių skaidulų naudos sveikatai, tokių kaip virškinimo sistemos palaikymas ir atsparumo insulinui reguliavimas, per dieną rekomenduojama suvartoti keletą porcijų viso grūdo grūdų. Daugumoje grūdų produktų yra labai nedidelis nesočiųjų riebalų kiekis. Didelė grūdų, įskaitant vitaminus ir skaidulas, maistinė vertė yra išnaikinama perdirbant sėlenas, pavyzdžiui, naudojant kviečių miltus ar kukurūzų miltus, tačiau šis maisto perdirbimas nepašalina daug kalorijų.

Kruopų ir miltinių patiekalų kalorijos

Produktas (100 g.) Kalorijos (kcal)
Duona ruginė (iš sijotų miltų) 189
Duona ruginė (su sėlenomis) 181
Duona (kvietinė) 231
Batonas (kvietinis) 235
Sviestinė bandelė 300
Saldžios bandelės 400
Riestainiai 341
Sviestiniai džiūvėsėliai 398
Žirnių miltai 329
Grikiai  347
„Herkules“ 305
Kukurūzų traškučiai 369
Manai 328
Avižų kruopos 374
Perlinės kruopos    320
Kviečiai 348
Ryžiai 330
Pupelės 328
Makaronai 337

 

Saldumynų kalorijų lentelė

Saldainiai yra kaloringi, ir nenuostabu, kad maisto produktų grupėje, vadinamoje „saldumynais“, yra daug cukraus. Tai yra dvi pagrindinės priežastys, kodėl šiuos maisto produktus reikia valgyti saikingai ir mažomis porcijomis. Žvilgtelėjus į daugumos saldainių ir saldumynų mitybos faktus paaiškėtų, kad dauguma kalorijų yra paprasto cukraus pavidalu. Kai kuriais atvejais produktas yra 100% cukrus, paprastai perdirbtas. Kai kurios paprastos saldumynų rūšys, įskaitant klevų saldainius ir ryžių saldainius, gali būti gaminamos iš žalio natūralaus cukraus. Kiti saldūs produktai, tokie kaip supakuoti sausainiai ir saldainių batonėliai, gali turėti ilgą ingredientų sąrašą, pavyzdžiui, rapsų aliejus ir kvapiosios medžiagos.

Saldumynų kalorijos

Produktas (100 g.) Kalorijos (kcal)
Uogienė (braškių) 309
Uogienė (obuolių) 352
Medus 335
Ledinukai 352
Marmeladas 229
Chalva (arachisinė) 545
Chalva (saulėgrąžų)    546
Chalva (iš sezamo)   516
Irisai 429
Karameliniai ledinukai 241
Šokoladinis saldainis 55
Pieniškas šokoladas    550
Vaflis su vaisine uogiene   350
Cukriniai sausainiai 436
PYRAGĖLIAI  
Sluoksniuoti (su kremu) 555
Trupininis pyragas    446
Trupininis pyragas su uogienės įdaru 435
Šokoladinis tortas 488
Biskvitinis tortas 335
Kakava 416
Cukrus 419

 

Kiti produktai

Riebalai turėtų sudaryti reikšmingą kiekvienos subalansuotos mitybos dalį, neatsižvelgiant į asmeninius poreikius, ir gali sudaryti 20–40% visos dienos kalorijų normos. Net tikras sviestas gali būti sveikas riebalų šaltinis, jei jų vartojama ne per daug. Riešutuose yra didelis kalorijų kiekis. Daugumą šios kategorijos ingredientų pirmiausia sudaro riebalai, taip pat įvairaus lygio baltymai ir angliavandeniai. Riešutai yra geri augalinių baltymų šaltiniai.

Kitos kalorijos

Produktas (100 g.) Kalorijos (kcal)
SVIESTAS  
saulėgrąžų 929
alyvuogių 880
riešutų 570
RIEŠUTAI   
graikiniai 425
žemės 443
kedrų 270
migdolai 383
pistacijos  318
lazdynų 344
DŽIOVINTI VAISIAI    
Kriaušės 205
Abrikosai 234
Razinos 262
Slyvos 242
Obuoliai 273
RIEBALAI  
Lydyti (jautienos) 871
Kiaulienos 871
Kiaulienos spirgučiai 821
KITA  
Šampinjonai 30
Šampinjonai (džiovinti) 28
Grybai 25
Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Visi straipsniai

6 priežastys skubėti pas ginekologą

Jeigu jūs skundžiatės negalavimai lytinių organų srityje negalavimais - privalote apsilankyti pas ginekologą!

Afrodiziakai - aistringai nakčiai

Kokie maisto produktai turi lytinį portaukį ir aktyvumą skatinančių medžiagų?

Akių tinimas

Kaip išvengti akių tinimo, kodėl tinsta akys, kaip elgtis jei tinsta akys.

Alergija maistui

Alergijos rūšys, alergijos simptomai, kaip elgtis pajutus alergijos simptomus.

Alerginis rinitas

Alerginio rinito priežastys, šienligė, alergija žiedadulkėms, alerginio rinito- šienligės gydymas

Alkio jausmas

Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.

Amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS)

Kas yra amiotrofinė lateralinė sklerozė, jos simptomai ir gydymas

Antsvorio metimo taisyklės

Kaip kovoti su antsvorių, problemų anaalizavimas norint numesti antsvorį.

Ar aš esu alergiškas?

Alergijos priežastys, alergijos pasireiškimas ir simptomai, alergijos nustatymo būdai

Arbatos nuo peršalimų

Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.

Liaudiškos priemonės nuo podagros

Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra

Mityba sergant cukriniu diabetu

Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.

KMI skaičiuoklė

Kas yra KMI, KMI skaičiavimas, kokios galimos ligų rizikos

Cukrinis diabetas

Cukrinio diabeto simptomai, priežastys ir gydymas. Ką turėtumėte žinoti sergant cukriniu diabetu ir kaip mityba ir fizinis aktyvumas įtakoja 2 tipo cukrinį diabetą.

Podagros gydymas

Podagros simptomai ir gydymas. Kokius vaistus naudoti sergant podagra? Kokią mitybą rinktis sergant podagra? Kokias prevencines priemones taikyti sergant podagra?

Kaip išsirinkti žuvų taukus?

Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.

Kalorijų lentelė

Kas yra Kalorijos? Mėsos, pieno, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų, saldumynų kalorijų lentelės.

Kasdieninė veido odos priežiūra

Kaip reika prižiūrėti veido odą, kad ji būtų visados idealios būklės, į ką reikia atsižvelgti renkantis kosmetiką, bei kokie ritualai privalo būti kiekvieną dieną veido odos priežiūroje? Atsakymus į šiuos, ir į kitus klausimus apie veido odos priežiūrą, rasite šitame straipsnyje.

Kojų sąnarių skausmas

Kojų sąnarių skausmas – traumos ar ligos požymis. Dažniausiai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl skausmo kelių sąnariuose, rečiau dubens ir pėdos sąnariuose.

Kaip prižiūrėti veido odą

Kaip teisingai rūpintis veido oda, kokias priemones naudoti, kokios gali būti papildomos veido odos priežiūros

INBEAUTY.LT - išskirtinio dizaino grožio priemonių internetinė parduotuvė. Mūsų prioritetas - suteikti aukščiausią aptarnavimo kokybę jums!
Masažas, kineziterapija, gydomosios ir grožio procedūros
Natūrali produkcija, biologiškai aktyvios medžiagos, imunoreguliatoriai