Įvairiausius pieno produktus valgome kasdien, turime savo mėgstamą jogurtą, varškę ir kt., tačiau ar iš tikrųjų rinkdamiesi, kas mums geriausia, nesivadovaujame niekuo nepagrįstais mitais?
Visi jogurtai - sveika
MITAS. Jogurtas - tai desertas, kurį kasdien valgome be jokios sąžinės graužaties. Reklamos dėka jogurtas visuomenėje turi itin gerą įvaizdį: jame esančios bakterijos palankiai veikia virškinimo sistemos mikroflorą, jis yra puikus kalcio šaltinis, nekaloringas desertas, tinkantis subalansuotai mitybai. Žinoma, tai iš dalies tiesa, tačiau anaiptol ne visada.
Renkantis jogurtą nereikia tingėti paskaityti etiketės, nes kai kurių gamintojų jogurtai prisotinti dideliu cukraus kiekiu ir yra labai riebūs. Dažniausiai prasčiausiomis maistinėmis savybėmis pasižymi tie jogurtai, kurie atrodo patraukliausiai: tirštos konsistencijos desertiniai kremai, sumaišyti su įvairiomis uogienėmis ir pan.
Sveikai mitybai naudingiausi natūralūs jogurtai, turintys nedidelį riebalų kiekį, praturtinti natūraliais priedais (vaisių gabaliukais, sėklomis, grūdais). Dietologai rekomenduoja rinktis graikiško jogurto tipo gaminius ir atkreipti dėmesį į etiketes, kuriose nurodytas riebalų kiekis turėtų svyruoti apie 3g (100 g produkto kiekio).
Baltieji sūriai - labai riebūs
MITAS. Sūrio riebumas etiketėse nurodomas procentais, pagal kuriuos dažniausiai ir priimame sprendimą, kokį sūrį pirkti. Tačiau ar ant sūrio pakuotės nurodyti procentai mums iš tikrųjų ką nors pasako?
Iš tikrųjų riebalai tesudaro 20 proc. baltųjų sūrio sauso produkto masės. Taip pat sūryje yra daug vandens, jo kiekis gali siekti net iki 80 proc. Taigi norint padaryti teisingas išvadas apie sūrio riebumą reikėtų žiūrėti kiek gramų riebalų yra 100 g produkto. Pavyzdžiui, jei nurodomas sūrio riebumas yra 40 proc., tai riebalų kiekis sūryje sudarys tik iki 6 proc. jūsų perkamo sūrio masės.
Taip pat dietologai pataria atkreipti dėmesį į tai, kad sūryje yra daug baltymų, būdingų pieno produktams. Tad jei išalkote ir norite užkąsti - sūrio gabalėlis puikiai numalšins alkį.
Piene yra daugiau kalcio nei sūryje
MITAS. Priešingai populiariam mitui, pienas nėra pagrindinis kalcio šaltinis, nes sūriuose, ypač kietuosiuose, kalcio yra gerokai daugiau. Sūris gaminamas iš nugriebto pieno, taigi kalcio koncentracija jame yra daug didesnė. Vis dėlto piktnaudžiauti sūriu nereikėtų, nes palyginti su pienu, jame yra ir daugiau riebalų.
Neriebūs pieno produktai yra sveikesni
MITAS. Neriebūs gaminiai yra mėgstami tų, kurie stengiasi numesti svorį arba maitintis sveikai. Tačiau renkantis produktus reikėtų pasikliauti ne reklaminėmis etiketėmis, o maistinių medžiagų lentelėmis, nes dažnai neriebūs produktai įprastinius netgi lenkia tiek cukraus, tiek riebalų kiekiu. Laikantis dietos dėmesį reikėtų pirmiausia atkreipti būtent į maistinę sudėtį ir į kalorijų skaičių, o ne aklai rinktis neriebius gaminius.
Pieno produktai naudingi kaulams
TIESA, BET... Kalcis yra svarbus ir reikalingas kaulams, vaikystėje ir iki 25-erių metų amžiaus jis dalyvauja kaulų augimo bei formavimosi procesuose. Vėlesniu gyvenimo tarpsniu pieno produktų vartojimas rekomenduojamas siekiant išlaikyti kaulų masę ir sumažinti su senėjimu susijusių procesų padarinius. Moterims pieno produktai rekomenduojami osteoporozės rizikai mažinti, ypač po menopauzės.
Pienas mūsų draugas visam gyvenimui? Dalinai taip, tačiau pieno produktų poveikis yra pernelyg išpučiamas reklamos priemonėmis ir šių produktų suvartojama daugiau nei reikia. Besąlygiška pieno produktų nauda - pieno pramonės triukas, kuriuo stengiamasi daugiau parduoti, tačiau net ir vartojant daug pieno produktų nuo kaulų ligų bei lūžių apsisaugoti nepavyks. Taip yra todėl, kad organizmui įtakos turi ne tik suvartojamos medžiagos, bet ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, genetinis paveldimumas, fizinis aktyvumas ir kt.
Pieniški desertai labai riebūs ir kaloringi
IR TIESA, IR MITAS. Daugelis galvoja, kad iš grietinėlės, sūrio ar pieno gaminami desertai yra labai riebūs ir kaloringi, be to, turi daug cukraus. Nors tai yra tiesa, juos valgant organizmas gauna nemažai naudingų medžiagų, tad jei norite pasimėgauti desertu vietoje pyragaičio ar bandelės geriau rinkitės pienišką desertą (pavyzdžiui, kremą, panacotta, pudingą ar kt.).
Pieno produktai yra sunkiai virškinami
IR TIESA, IR MITAS. Įrodyta, kad jogurto sudėtyje yra probiotikų, kurie iš tikrųjų padeda virškinimui, tačiau daugelis žmonių turi problemų dėl pieno virškinimo. Tai yra laktozės toleravimo problema, tačiau esant tam tikriems fermentams pieno produktai yra toleruojami organizmo.
Jei geriant pieną patiriate nemalonius padarinius (pilvo pūtimą, virškinimo sutrikimus), jį pakeiskite kitais pieno produktais: jogurtu, rūgpieniu, sūriu ar varške. Kartais žmonės negali vartoti tam tikrų pieno produktų, pavyzdžiui, jogurto, tačiau problema išsisprendžia pasirenkant kito gamintojo produkciją.
Vieno pieno produkto per dieną pakanka
MITAS. Subalansuotai mitybai rekomenduojama per dieną suvartoti tris porcijas pieno produktų. Tai gali būti: pienas, jogurtas, sūris, varškė, pudingas, rūgpienis ar kefyras ir kt. Žinoma, reikėtų įsitikinti, kad jūsų suvartojami pieno produktai neviršija dienai reikalingos cukraus ir riebalų normos.
Vidutinio riebumo pienas turi daugiau riebalų, nei neriebus pienas
TIESA. Kalcio kiekiu tiek vidutinio riebumo, tiek neriebus pienas yra identiški. Šviežio pieno paviršiuje nusistovi grietinėlė, kuri yra nugriebiama, tad pienas tampa mažiau kaloringas ir riebus, tačiau išsaugo visas kitas savo savybes. Vis dėlto vaikams, siekiant užtikrinti tinkamą smegenų vystymąsi rekomenduojamas riebesnis pienas, o neriebus - yra tikras išsigelbėjimas tiems, kurių padidėjęs cholesterolio kiekis.
Pieno produktai - vienintelis kalcio šaltinis
MITAS. Be pieno produktų yra ir kitų maisto produktų, kuriuose taip pat gausu kalcio. Pavyzdžiui, jo nemažai yra žaliose daržovėse, tokiose kaip brokoliai, špinatai ar kopūstai. Vyrauja įsitikinimas, kad daržovėse esantis kalcis - sunkiau įsisavinamas. Tai iš dalies tiesa, pavyzdžiui, špinatuose esančios tam tikros medžiagos stabdo juose taip pat esančio kalcio absorbaciją, tačiau kopūstuose esantis kalcis pasisavinamas lengvai.
A. Daugvilaitė
sxc.hu nuotr.
Laisvalaikio gido Anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.
Visi straipsniai
6 priežastys skubėti pas ginekologą
Jeigu jūs skundžiatės negalavimai lytinių organų srityje negalavimais - privalote apsilankyti pas ginekologą!
Afrodiziakai - aistringai nakčiai
Kokie maisto produktai turi lytinį portaukį ir aktyvumą skatinančių medžiagų?
Akių tinimas
Kaip išvengti akių tinimo, kodėl tinsta akys, kaip elgtis jei tinsta akys.
Alergija maistui
Alergijos rūšys, alergijos simptomai, kaip elgtis pajutus alergijos simptomus.
Alerginis rinitas
Alerginio rinito priežastys, šienligė, alergija žiedadulkėms, alerginio rinito- šienligės gydymas
Alkio jausmas
Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.
Amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS)
Kas yra amiotrofinė lateralinė sklerozė, jos simptomai ir gydymas
Antsvorio metimo taisyklės
Kaip kovoti su antsvorių, problemų anaalizavimas norint numesti antsvorį.
Ar aš esu alergiškas?
Alergijos priežastys, alergijos pasireiškimas ir simptomai, alergijos nustatymo būdai
Arbatos nuo peršalimų
Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.
Pasirinkite kategoriją
-
Dantų ir dantenų ligos, odontologija: paslaugos, įranga, medžiagos
-
Ekologiški produktai
-
Grožio salonai, soliariumai; jų įranga
-
Holistinė terapija, sveika gyvensena, natūrali medicina, vaistažolės
-
Kosmetika ir parfumerija
-
Lieknėjimas, dietos
-
Ligos ir jų gydymas
-
Maisto papildai ir vitaminai
-
Medicinos centrai, sanatorijos, masažai
-
Optikos, akių klinikos
Liaudiškos priemonės nuo podagros
Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra
Mityba sergant cukriniu diabetu
Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.
KMI skaičiuoklė
Kas yra KMI, KMI skaičiavimas, kokios galimos ligų rizikos
Cukrinis diabetas
Cukrinio diabeto simptomai, priežastys ir gydymas. Ką turėtumėte žinoti sergant cukriniu diabetu ir kaip mityba ir fizinis aktyvumas įtakoja 2 tipo cukrinį diabetą.
Podagros gydymas
Podagros simptomai ir gydymas. Kokius vaistus naudoti sergant podagra? Kokią mitybą rinktis sergant podagra? Kokias prevencines priemones taikyti sergant podagra?
Kaip išsirinkti žuvų taukus?
Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.
Kalorijų lentelė
Kas yra Kalorijos? Mėsos, pieno, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų, saldumynų kalorijų lentelės.
Kasdieninė veido odos priežiūra
Kaip reika prižiūrėti veido odą, kad ji būtų visados idealios būklės, į ką reikia atsižvelgti renkantis kosmetiką, bei kokie ritualai privalo būti kiekvieną dieną veido odos priežiūroje? Atsakymus į šiuos, ir į kitus klausimus apie veido odos priežiūrą, rasite šitame straipsnyje.
Kojų sąnarių skausmas
Kojų sąnarių skausmas – traumos ar ligos požymis. Dažniausiai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl skausmo kelių sąnariuose, rečiau dubens ir pėdos sąnariuose.
Kaip prižiūrėti veido odą
Kaip teisingai rūpintis veido oda, kokias priemones naudoti, kokios gali būti papildomos veido odos priežiūros