Pati piečiausia Japonijos sala Okinava pasaulyje žinoma ne tik kaip karate gimtinė. Ji garsėja ir kaip ilgaamžių rojus - vieta, kurioje gyvena daugiausia šimto metų ribą perkopusių gyventojų pasaulyje (kurie, beje, ir labai gerai atrodo). Kaip manote, kokia gi to ilgaamžiškumo paslaptis? Pasirodo, svarbiausias vaidmuo čia atitenka subalansuotai mitybai.
Tai ką gi tie okinaviečiai valgo? Ar norėdami sveikai ir ilgai gyventi turėsime išvykti maisto produktų ieškoti į šią tolimą Japonijos salą? Ramiai, beveik viską galima rasti ir mūsų parduotuvėse. Na, bent jau japoniško maisto restoranuose tai tikrai.
Taigi pristatome dešimt maisto produktų - raktinių Okinavos režimo paslapčių:
1. Kiauliena
Okinavos gyventojai mėsos suvartoja nedaug, tačiau jie labai vertina kiaulės snukius ir kojas. Šiose dalyse yra žymiai mažiau riebalų, be to, jos turtingos jungiamųjų audinių. Šie audiniai padeda sumažinti reumatologinį pavojų, pavyzdžiui, artrito. Nepamirškite ir to, kad gyvuliniai proteinai - tai svarbus cinko ir vitamino B, labai reikalingų bendram organizmo funkcionavimui, šaltinis.
2. Sezamo sėklos
Sezamo sėklose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių, skaidulų, čia itin didelis mineralų (vario, magnio, cinko, fosforo) kiekis. Kartais jos vartojamos siekiant pagerinti kraujo apytaką ar virškinimą. Pradėkite sezamo sėklomis apibarstydami paukštienos patiekalus ar desertus.
3. Rapsų aliejus
Rapsų aliejuje nedaug sočiųjų riebiųjų rūgščių. Čia yra mono nesočiųjų riebalų rūgščių ir omega3. Pastarosios padeda mažinti cholesterolio lygį kraujyje, pagerina tarpląstelinę apykaitą ir apsaugo nuo uždegimų. Rinkitės aliejų su užrašu „bio" ir teikite pirmenybę „pirmajam šaltajam spaudimui". Rapsų aliejų laikykite šaldytuve - taip ilgiau išsaugosite jo gerąsias savybes, teikiamą naudą.
4. Dumbliai
Dumbliai ypač turtingi jodu - jie pagerina skydliaukės hormonų, labai reikalingų protinės veiklos vystymuisi, gamybą. Be to, jie yra mažai kaloringi. Paprastai dumblių galime įsigyti nori (įvairių rūšių valgomi jūros dumbliai) lapų, skirtų maki (sushi rūšis - maki sushi, priešingai nei nigiri sushi, įvyniojami į jūros dumblių (nori) lapus) gaminimui, pavidalu. Kai kuriose pasaulio „bio" parduotuvėlėse bei specializuotose internetinėse parduotuvėse siūlomi ir miltelių pavidalo dumbliai indeliuose - taip paruoštus dumblius galite dėti į sriubas, salotas, jais pagardinti ryžius.
5. Arbata
Vertinama žalia arbata. Žalioje arbatoje flavonoidų kiekis dešimt kartų didesnis nei juodojoje. Flavonoidai - antioksidantai, apsaugantys organizmą nuo laisvųjų radikalų, sulėtinantys ląstelių senėjimo procesą. Kartais manoma, kad šie antioksidantai padeda išvengti širdies ir kraujagyslių bei vėžinių susirgimų. Žinomas ir priešuždegiminis arbatos poveikis. Tačiau nepatariama šios arbatos išgerti daugiau nei tris puodelius per dieną!
6. Soja
Soja Okinavoje vartojama du kartus dažniau nei likusioje Japonijos dalyje. Tai svarbus proteinų šaltinis. Dėl proteinų, riebalai, priešingai nei esantieji mėsoje, atlieka širdies ir smegenų apsaugomąją funkciją. Sojoje taip pat esama omega 3, mažinančio cholesterolio kiekį kraujyje. Jau nekalbant apie fitoestrogenus: šių augalinė kilmės hormonų poveikis panašus į organinių estrogenų, todėl sumažinami kūno temperatūros svyravimai ir kitos problemos, kylančios menopauzės metu. Sojų daigai, sojų pienas, tofu (sojų pupelių varškė) ar jogurtas - šiandien pasirinkimas pakankamai platus, todėl raskite sau tinkamiausią pavidalą ir iš sojos pasiimkite viską, kas geriausia.
7. Žuvis
Žuvyje pakankamai nedaug geležies. Per didelis geležies kiekis organizme oksiduoja, gali sukelti įvairių uždegimų - valgant žuvį organizmas nuo viso to apsaugomas. Kitas žuvies privalumas: riebios žuvys, tokios kaip sardinės, skumbrė, lašiša, tunas, yra puikūs omega 3, magnio bei jodo šaltiniai. Taigi jos apsaugo nuo nervingumo, streso, padidėjusio kraujospūdžio. Idealiu atveju patariama žuvį įvairiais pavidalais - žalią, marinuotą, virtą garuose ar ant lengvos ugnies - vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę.
8. Vanduo
Okinavos salos vanduo turi labai daug kalcio. Jame esantis kalcis pasisavinamas taip pat gerai kaip kalcis, esantis piene. Kalcis ne tik stiprina kaulus, bet ir mažina kraujospūdį bei gaubiamosios žarnos vėžio riziką. Deja, prekyboje tokio vandens nerasite. Todėl rinkitės vandenį, turintį kuo daugiau kalcio - galima rasti tokio, kurio litre jo yra 300 mg - bei magnio, padedančio geriau įtvirtinti kalcį kauluose. Šie du mineralai - kalcis ir magnis - kartu taip pat sumažina riebalų įsisavinimą organizme.
9. Juodasis ridikas
Ši šaknis-daržovė priklauso kryžmažiedžių šeimai (kaip ir kopūstas bei ropė). Joje itin gausu vitamino C (22,8mg), kuris padeda kovoti su žiemos infekcijomis, taip pat kai kurių laisvųjų radikalų. Juodajame ridike esančios skaidulos bei vanduo gerina žarnyno veiklą. Nulupkite juodąjį ridiką ir sutarkuokite stambia trintuve - dėkite jo į salotas, pagardindami trupučiu grietinės, sušvelninsiančios kartoką ridiko skonį.
10. Ryžiai
Šiose kruopose nėra glitimo, medžiagos, galinčios sukelti alergines reakcijas. Ryžiai yra ypač puikus kompleksinių angliavandenių šaltinis - vadinamieji „lėtieji cukrūs" lemia nuolatinį energijos sklidimą organizme. Siekdami iš šių skaidulų, mineralų bei vitaminų gauti kiek įmanoma daugiau naudos, nevenkite rinktis kuo įvairesnių prekyboje siūlomų ryžių rūšių.
Dabar jau žinote paslaptį. Galite pradėti gaminti. Jei žinių ar fantazijos neužtenka, apsilankykite japoniško maisto restoranuose - beveik visų japoniškų patiekalų gamybai naudojami šie ingredientai-sveikatos šaltiniai. Be to, ten pavalgysite ne tik sveikai, bet ir neapsakomai gardžiai...
O Okinavos gyventojams linkime nekeisi mitybos įpročių ir toliau stebinti pasaulį šimtamečių skaičiumi!
Milda Gurauskaitė
anonsas.lt informacija
Parengta pagal "marie france"
Visi straipsniai
6 priežastys skubėti pas ginekologą
Jeigu jūs skundžiatės negalavimai lytinių organų srityje negalavimais - privalote apsilankyti pas ginekologą!
Afrodiziakai - aistringai nakčiai
Kokie maisto produktai turi lytinį portaukį ir aktyvumą skatinančių medžiagų?
Akių tinimas
Kaip išvengti akių tinimo, kodėl tinsta akys, kaip elgtis jei tinsta akys.
Alergija maistui
Alergijos rūšys, alergijos simptomai, kaip elgtis pajutus alergijos simptomus.
Alerginis rinitas
Alerginio rinito priežastys, šienligė, alergija žiedadulkėms, alerginio rinito- šienligės gydymas
Alkio jausmas
Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.
Amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS)
Kas yra amiotrofinė lateralinė sklerozė, jos simptomai ir gydymas
Antsvorio metimo taisyklės
Kaip kovoti su antsvorių, problemų anaalizavimas norint numesti antsvorį.
Ar aš esu alergiškas?
Alergijos priežastys, alergijos pasireiškimas ir simptomai, alergijos nustatymo būdai
Arbatos nuo peršalimų
Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.
Pasirinkite kategoriją
-
Dantų ir dantenų ligos, odontologija: paslaugos, įranga, medžiagos
-
Ekologiški produktai
-
Grožio salonai, soliariumai; jų įranga
-
Holistinė terapija, sveika gyvensena, natūrali medicina, vaistažolės
-
Kosmetika ir parfumerija
-
Lieknėjimas, dietos
-
Ligos ir jų gydymas
-
Maisto papildai ir vitaminai
-
Medicinos centrai, sanatorijos, masažai
-
Optikos, akių klinikos
Liaudiškos priemonės nuo podagros
Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra
Mityba sergant cukriniu diabetu
Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.
KMI skaičiuoklė
Kas yra KMI, KMI skaičiavimas, kokios galimos ligų rizikos
Cukrinis diabetas
Cukrinio diabeto simptomai, priežastys ir gydymas. Ką turėtumėte žinoti sergant cukriniu diabetu ir kaip mityba ir fizinis aktyvumas įtakoja 2 tipo cukrinį diabetą.
Podagros gydymas
Podagros simptomai ir gydymas. Kokius vaistus naudoti sergant podagra? Kokią mitybą rinktis sergant podagra? Kokias prevencines priemones taikyti sergant podagra?
Kaip išsirinkti žuvų taukus?
Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.
Kalorijų lentelė
Kas yra Kalorijos? Mėsos, pieno, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų, saldumynų kalorijų lentelės.
Kasdieninė veido odos priežiūra
Kaip reika prižiūrėti veido odą, kad ji būtų visados idealios būklės, į ką reikia atsižvelgti renkantis kosmetiką, bei kokie ritualai privalo būti kiekvieną dieną veido odos priežiūroje? Atsakymus į šiuos, ir į kitus klausimus apie veido odos priežiūrą, rasite šitame straipsnyje.
Kojų sąnarių skausmas
Kojų sąnarių skausmas – traumos ar ligos požymis. Dažniausiai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl skausmo kelių sąnariuose, rečiau dubens ir pėdos sąnariuose.
Kaip prižiūrėti veido odą
Kaip teisingai rūpintis veido oda, kokias priemones naudoti, kokios gali būti papildomos veido odos priežiūros