Saldiklių vaidmuo kovojant su diabetu
Atnaujinta: 2022-02-20

Įprastas produktų saldinimas cukrumi šiais laikais atsiliepia vis didėjančiu skaičiumi nutukimų ir su tuo susijusiais sveikatos sutrikimais. Vienas jų - antrojo tipo diabetas, sudarantis 95% visų atvejų, kai žmogaus kūnas geba pats gaminti insuliną, tačiau, dėl prastų mitybos įpročių, fizinio aktyvumo stokos, tampa jam nejautrus. Per pastaruosius trisdešimt metų kone dvigubai išaugus sergamumui antrojo tipo diabetu, rūpintis ligos prevencija tapo itin aktualu.

 saldiklių naudojimas sergant cukriniu diabetu

Nors prevencijos sėkmė daugiausia priklauso nuo pačių žmonių savimonės - sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo palaikymo, didele dalimi prisidėti gali ir saldintų produktų gamintojai, keisdami cukrų į kartais net kelis šimtus kartų mažiau kaloringus saldiklius.

 

Saldiklių, kaip cukraus pakaitalo, naudojimas maisto produktuose veikia ne tik kaip prevencinė priemonė, bet ir palengvina ligos kontrolę jau sergantiems. Diabetu sergantys turi nuolat stebėti gliukozės kiekį kraujyje, kuris ženkliai šokteli vartojant maisto produktus, sudėtyje turinčius cukraus. Tuo tarpu nekaloringi saldikliai sudaro galimybę išlaikyti stabilų gliukozės lygį, gerą savijautą, o ilgainiui ir numesti svorio arba bent jau jo nepriaugti. Tai reiškia, jog diabetu sergantys įgyja daugiau laisvės organizuodami savo dietą. Produktai, kurių anksčiau teko vengti dėl cukraus perviršiaus, tampa be vargo prieinami.

 

Tam, kad išvengtų diabeto, rizikos grupėje esantiems žmonėms pakaktų vos šiek tiek sumažinti kalorijų suvartojimą. Klaidinga būtų manyti, jog teigiamiems pokyčiams sergamumo tendencijose reikalingos didelės žmonių gyvenimo būdo permainos. Tiesa ta, jog vos šimtu kalorijų sumažinus vidutinį rizikos grupės dienos racioną galima tikėtis ženklaus sergamumo sumažėjimo. Tai įmanoma įgyvendinti vien maisto produktų sudėtyje esantį cukrų pakeičiant nekaloringais saldikliais. Todėl maisto produktų gamintojų vaidmuo, iniciatyvumas yra labai svarbus kovos su liga elementas.

 Cukraus naudojimas sergant cukriniu diabetu

Saldžių maisto produktų gamintojai vis labiau suvokia nekaloringų saldiklių naudojimo naudą. Supratimui apie saldiklių svarbą diabeto prevencijai bet kontrolei didėjant, natūralus ir gamintojų susidomėjimas jų pritaikymu kaip alternatyva cukrui. Kadangi gamintojai suinteresuoti ne tik patenkinti vartotoją, bet ir užtikrinti jo saugumą, daugėja pavyzdžių, kai būtent jie inicijuoja mokslinius tyrimus, aiškinančius saldiklių veikimą. Pavyzdžiui, didžiausias pasaulyje gaiviųjų gėrimų gamintojas „Coca-Cola" remia mokslininkus, tyrinėjančius saldiklių poveikį žmogaus organizmui, pritaikymą maisto produktams. Nors dalis saldiklių yra moksliškai pripažinti nedarančiais žalos bei rekomenduojami Amerikos diabeto asociacijos, tyrimų, analizuojančių jų veikimo principą ir galimus pritaikymus tik daugėja, viliantis ženkliai sumažinti nutukusių, savo sveikata rizikuojančių žmonių skaičių.

sxc.hu nuotr.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti

Visi straipsniai

6 priežastys skubėti pas ginekologą

Jeigu jūs skundžiatės negalavimai lytinių organų srityje negalavimais - privalote apsilankyti pas ginekologą!

Afrodiziakai - aistringai nakčiai

Kokie maisto produktai turi lytinį portaukį ir aktyvumą skatinančių medžiagų?

Akių tinimas

Kaip išvengti akių tinimo, kodėl tinsta akys, kaip elgtis jei tinsta akys.

Alergija maistui

Alergijos rūšys, alergijos simptomai, kaip elgtis pajutus alergijos simptomus.

Alerginis rinitas

Alerginio rinito priežastys, šienligė, alergija žiedadulkėms, alerginio rinito- šienligės gydymas

Alkio jausmas

Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.

Amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS)

Kas yra amiotrofinė lateralinė sklerozė, jos simptomai ir gydymas

Antsvorio metimo taisyklės

Kaip kovoti su antsvorių, problemų anaalizavimas norint numesti antsvorį.

Ar aš esu alergiškas?

Alergijos priežastys, alergijos pasireiškimas ir simptomai, alergijos nustatymo būdai

Arbatos nuo peršalimų

Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.

Liaudiškos priemonės nuo podagros

Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra

Mityba sergant cukriniu diabetu

Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.

KMI skaičiuoklė

Kas yra KMI, KMI skaičiavimas, kokios galimos ligų rizikos

Cukrinis diabetas

Cukrinio diabeto simptomai, priežastys ir gydymas. Ką turėtumėte žinoti sergant cukriniu diabetu ir kaip mityba ir fizinis aktyvumas įtakoja 2 tipo cukrinį diabetą.

Podagros gydymas

Podagros simptomai ir gydymas. Kokius vaistus naudoti sergant podagra? Kokią mitybą rinktis sergant podagra? Kokias prevencines priemones taikyti sergant podagra?

Kaip išsirinkti žuvų taukus?

Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.

Kalorijų lentelė

Kas yra Kalorijos? Mėsos, pieno, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų, saldumynų kalorijų lentelės.

Kasdieninė veido odos priežiūra

Kaip reika prižiūrėti veido odą, kad ji būtų visados idealios būklės, į ką reikia atsižvelgti renkantis kosmetiką, bei kokie ritualai privalo būti kiekvieną dieną veido odos priežiūroje? Atsakymus į šiuos, ir į kitus klausimus apie veido odos priežiūrą, rasite šitame straipsnyje.

Kojų sąnarių skausmas

Kojų sąnarių skausmas – traumos ar ligos požymis. Dažniausiai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl skausmo kelių sąnariuose, rečiau dubens ir pėdos sąnariuose.

Kaip prižiūrėti veido odą

Kaip teisingai rūpintis veido oda, kokias priemones naudoti, kokios gali būti papildomos veido odos priežiūros

INBEAUTY.LT - išskirtinio dizaino grožio priemonių internetinė parduotuvė. Mūsų prioritetas - suteikti aukščiausią aptarnavimo kokybę jums!
Masažas, kineziterapija, gydomosios ir grožio procedūros
Natūrali produkcija, biologiškai aktyvios medžiagos, imunoreguliatoriai