Nors visi nuo vaikystės žinome, kad maistą reikia gerai sukramtyti, tačiau retai tai darome. Dažniausiai, neturėdami laiko arba išalkę sumetame maistą į skrandį ir sukramtome tik tiek, kad galėtumėme nuryti. O be reikalo...
„Norint sulieknėti, nereikia kankinti savęs dietomis, pakanka išmokti tinkamai sukramtyti maistą", - įsitikinęs „Lieknėjimo akademijos" sveikos mitybos konsultantas Tomas Lenart, teigiantis, kad gerai sukramtant maistą mažiau suvalgysime ir greičiau pasijausime sotūs. Galėsime pasimėgauti valgymo malonumais, o mūsų organizmas už tai atsidėkodamas geriau įsisavins maisto medžiagas ir suteiks energijos visai dienai. Nebereikės jokių virškinimo fermentų, nekankins mieguistumas, silpnumas po valgio ar skrandžio sunkumas.
Kai maistą prastai sukramtome mūsų organizmas stengiasi maistą tinkamai suvirškinti ir įsisavinti, todėl yra priverstas gaminti daugiau skrandžio sulčių, fermentų, maistas ilgiau užlaikomas žarnyne, virškinimui sunaudojama kur kas daugiau energijos, o rezultatas dažniausiai būna prastas.
Tinkamai sukramčius maistą, mažiau apkraunamas visas organizmas, gerėja mūsų savijauta ir sveikata. Tokiu būdu galime lengvai prisidėti kelis papildomus sveiko ir energingo gyvenimo metus.
Nepalikite skrandžiui dantų darbo
„Dantys yra vienintelė žmogaus organizmo turima priemonė maistui susmulkinti mechaniškai, nei mūsų skrandis, nei žarnynas to padaryti nepajėgūs. Jie turi galimybę maistą skaidyti tik chemiškai ir jį permaišyti. Turime ne tik dantis skirtus maistui sutrinti, bet ir sudėtingą mechanizmą esantį burnoje skirtą geriau pasisavinti mums reikalingas medžiagas, bei apsaugoti mus nuo bakterijų", - teigia „Lieknėjimo akademijos" sveikos mitybos konsultantas.
Kramtant maistas yra suvilgomas ir pradedamas virškinti dar būdamas burnoje. Seilės ima skaidyti angliavandenius į sudėtines dalis, taip pat pradedamos įsisavinti ir maistinės medžiagos.
Jei sąžiningai kramtysime tai ką valgome, neišvengiamai būsime priversti valgyti lėčiau ir dar nebaigę pietauti pajusime sotumo jausmą. Kuris nuo valgymo pradžios atsiranda ne ankščiau kaip po 15 min. Tai ypač aktualu turintiems antsvorį.
Panosėje ištisa maisto tyrimų laboratorija
Kramtant mūsų skonio, lytėjimo, temperatūros, skausmo receptoriai įvertina maisto fizines, chemines savybes, jo konsistenciją. Ši informacija persiunčiama mūsų skrandžiui ir žarnynui, kurie pasiruošia darbui: pagamina reikiamą kiekį rūgščių, šarmų ir fermentų. Taip maistas geriau virškinamas ir įsisavinamos naudingos maisto medžiagos.
Kramtymas mus apsaugo nuo žalingų mikroorganizmų. Su maistu suvalgome daugybę bakterijų, ypač jei tai termiškai neapdoroti vaisiai ar daržovės. Kramtymo metu su seilėmis išskiriamos medžiagos naikina bakterijas ir mums pavojingus mikroorganizmus. Tačiau šis barjeras tinkamai veikia tik tada, jei maistą kramtome. Tai nereiškia, kad gerai kramtant, maisto plauti nebūtina, tiesiog sąžiningai maistą sukramtydami savo kūną papildomai apsaugosime nuo nepageidaujamų įnamių.
Kaip turėtumėme kramtyti?
Visi žinome kaip tinkamai kramtyti, dažniausiai tiesiog neturime tam laiko arba tingime... Tereikia kramtyti, kol maistas esantis burnoje tiesiog sutirps. Tai tikrai paprasta.
Nėra normos sukramtyti 10 ar 40 kartų, nes kiekvienas produktas skirtingas, juk košės ilgai kramtyti nepavyks, tuo tarpu prastai pagamintą kepsnį, tinkamai sukramtyti gali būti tikras iššūkis.
Jei tai paprasta, kodėl tik retas tinkamai kramto?
Pagrindinis trukdis geram kramtymui yra netikę mūsų įpročiai ir nuolatinis pasiteisinimas - „nėra laiko". Juos pakeisti sunku, tačiau įmanoma. „Lieknėjimo akademijos" mitybos specialistas Tomas Lenart siūlo įpročius keisti vadovaujantis kelis paprastais žingsneliais:
1 žingsnis. Turime suprasti, kad burna tai ne vien ertmė, į kurią galime sumesti viską kaip papuola ir nuryti. Kelios papildomos minutės skirtos tinkamai sukramtyti maistą, leis jums visą dieną būti energingesniems ir neabejotinai atpirks sugaištą laiką.
2 žingsnis. Iš anksto susiplanuokime ir skirkime pakankamai laiko pavalgyti, tai turi būti ne mažiau kaip 15 - 20 min, tuo metu atidėkime visus darbus į šalį ir susitelkime į maistą, mėgaukimės juo, pajuskime skonį, malonumą valgyti.
3 žingsnis. Pasirinkite bent vieną dieną per savaitę, kurios metu viską gerai sukramtykite. Jei nuolat pamirštate, kad nutarėte tinkamai kramtyti, užsirašykite. Popierėlį laikykite taip, kad prieš pradedant valgyti, užrašas jums primintų jūsų tikslą.
4 žingsnis. Pratęskite vieną dieną iki savaitės, vėliau iki 30 d. Jei vieną ar du kartus ir suklupsite šiame kelyje ne bėda, svarbiausia nesustoti pusiaukelėje.
Pirmi žingsniai sunkiausi, naujam įpročiui išsiugdyti dažniausiai pakanka jo laikytis ne mažiau kaip 30 dienų. Vėliau jums nebereikės jokių pastangų. Galėsite tiesiog džiaugtis gražėjančiomis kūno linijomis, geresne savijauta, sveikata, ilgesniu gyvenimu ir mažesnėmis išlaidomis maistui.
„Kadangi dažnam „Lieknėjimo akademijos" lankytojui būdinga be tik chaotiška mityba, emocinis valgymas, bet ir maisto nekramtymas. Į lieknėjimo programą įtraukime ir naujovę Lietuvoje trumpus kramtymo užsiėmimus", - žada „Lieknėjimo akademijos" vadovė Lina Smaidrytė.
Visi straipsniai
6 priežastys skubėti pas ginekologą
Jeigu jūs skundžiatės negalavimai lytinių organų srityje negalavimais - privalote apsilankyti pas ginekologą!
Afrodiziakai - aistringai nakčiai
Kokie maisto produktai turi lytinį portaukį ir aktyvumą skatinančių medžiagų?
Akių tinimas
Kaip išvengti akių tinimo, kodėl tinsta akys, kaip elgtis jei tinsta akys.
Alergija maistui
Alergijos rūšys, alergijos simptomai, kaip elgtis pajutus alergijos simptomus.
Alerginis rinitas
Alerginio rinito priežastys, šienligė, alergija žiedadulkėms, alerginio rinito- šienligės gydymas
Alkio jausmas
Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.
Amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS)
Kas yra amiotrofinė lateralinė sklerozė, jos simptomai ir gydymas
Antsvorio metimo taisyklės
Kaip kovoti su antsvorių, problemų anaalizavimas norint numesti antsvorį.
Ar aš esu alergiškas?
Alergijos priežastys, alergijos pasireiškimas ir simptomai, alergijos nustatymo būdai
Arbatos nuo peršalimų
Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.
Pasirinkite kategoriją
-
Dantų ir dantenų ligos, odontologija: paslaugos, įranga, medžiagos
-
Ekologiški produktai
-
Grožio salonai, soliariumai; jų įranga
-
Holistinė terapija, sveika gyvensena, natūrali medicina, vaistažolės
-
Kosmetika ir parfumerija
-
Lieknėjimas, dietos
-
Ligos ir jų gydymas
-
Maisto papildai ir vitaminai
-
Medicinos centrai, sanatorijos, masažai
-
Optikos, akių klinikos
Liaudiškos priemonės nuo podagros
Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra
Mityba sergant cukriniu diabetu
Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.
KMI skaičiuoklė
Kas yra KMI, KMI skaičiavimas, kokios galimos ligų rizikos
Cukrinis diabetas
Cukrinio diabeto simptomai, priežastys ir gydymas. Ką turėtumėte žinoti sergant cukriniu diabetu ir kaip mityba ir fizinis aktyvumas įtakoja 2 tipo cukrinį diabetą.
Podagros gydymas
Podagros simptomai ir gydymas. Kokius vaistus naudoti sergant podagra? Kokią mitybą rinktis sergant podagra? Kokias prevencines priemones taikyti sergant podagra?
Kaip išsirinkti žuvų taukus?
Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.
Kalorijų lentelė
Kas yra Kalorijos? Mėsos, pieno, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų, saldumynų kalorijų lentelės.
Kasdieninė veido odos priežiūra
Kaip reika prižiūrėti veido odą, kad ji būtų visados idealios būklės, į ką reikia atsižvelgti renkantis kosmetiką, bei kokie ritualai privalo būti kiekvieną dieną veido odos priežiūroje? Atsakymus į šiuos, ir į kitus klausimus apie veido odos priežiūrą, rasite šitame straipsnyje.
Kojų sąnarių skausmas
Kojų sąnarių skausmas – traumos ar ligos požymis. Dažniausiai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl skausmo kelių sąnariuose, rečiau dubens ir pėdos sąnariuose.
Kaip prižiūrėti veido odą
Kaip teisingai rūpintis veido oda, kokias priemones naudoti, kokios gali būti papildomos veido odos priežiūros