Salotų ir kitų spalvingų daržovių gausa ant mūsų stalo žiemą sumažėja. Tai lemia klimatas, kuriame gyvename - palyginti ilgas šaltasis periodas lemia daržovių asortimento sumažėjimą, o iš šiltesnių kraštų atkeliavusios daržovės ne visada suteikia tiek naudingų medžiagų organizmui, kiek tikimės, ir neigiamai veikia piniginę. Kiek vis dėlto daržovių žiemą mums reikia ir kokią naudą jos duoda?
Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis žiemą turėtume suvartotoi apie 400 gramų vaisių ir daržovių. Tai galėtų būti tiršta daržovių sriuba, apkepas ar kitas patiekalas, tačiau jų dažnai atsisakoma klaidingai galvojant, kad žiemos daržovės yra sunkiai virškinamos, skatina nutukimą. Kaip pagrindines daržoves žiemą galima išskirti bulves, morkas, kopūstus (žiedinius kopūstus), burokėlius. Žinoma, daugiausia diskusijų sukelia bulvės, tačiau vertėtų nepamiršti, kad figūrą palaikyti ir gerai jaustis padeda ne tik kalorijos, bet ir daržovėse esantys vitaminai bei mineralai.
Mitybos planas žiemą - pagal spalvas
Mineralai ir mikroelementai - žali
Nors mineralų ir mikroelementų turi visos daržovės, kai kuriose jų slepiasi gerokai daugiau. Pavyzdžiui, cikorija yra vienas gausiausių kalio ir magnio šaltinių, todėl salotos su cikorija suteiks daug naudos. Bulvėse, kurias pelnytai galima pavadinti populiariausiomis daržovėmis Lietuvoje, taip pat turi didelį kiekį kalio druskų, teigiamai veikiančių inkstų darbą. B grupės vitaminų ir daug energijos suteiks ankštinės daržovės - šparagai, žirneliai.
Didelius vitamino E išteklius savyje talpina avokadas, kurio minkštimas nors ir nepasižymi intensyviu žalumu turi nemažai maistingų medžiagų.
Špinatuose bei brokoliuose, ropėse gausu liuteino - regėjimui naudingos medžiagos, apsaugančios nuo geltosios dėmės pakitimų. Kaip ir visos kopūstams artimos daržovės, špinatai bei brokoliai turi naudingų vėžio prevencijai medžiagų, kalcio ir vitamino B.
Oranžinė - organizmo gynybai stiprinti
Labiausia paplitusi oranžinė daržovė - morka. Joje slypinčios medžiagos padeda kovoti su ląstelių senėjimo procesu, sumažina odos problemas, turi vitamino A, antioksidantų, vitaminų B1, B2, C ir E, aprūpina organizmą beta karotinu (taip pat ir moliūgai). Dėl ląstelienos morkos turi teigiamą poveikį virškinimo sistemos darbui.
Morkų gerosioms savybėms atsiskleisti padeda citrusinių vaisių sultys (apelsinų ar citrinų), jas tinka dėti į salotas su žalios spalvos daržovėmis ar jūros gėrybėmis, kurios turi papildomų mineralų ir mikroelementų.
Balta - imunitetas ir detoksikacija
Viena populiariausių baltos spalvos prieskoninių daržovių - česnakas. Apie jo naudą jau daug kalbėta: šis mažas šakniavaisis turi apsauginį poveikį širdžiai bei kraujagyslių sistemai, mažina cholesterolio kiekį, turi įvairių vitaminų. Žiemą šios daržovės tikrai nereikėtų vengti.
Daug naudos turi ir kiti baltos spalvos šakniavaisiai, pavyzdžiui, salieras, kuris yra turtingas ląsteliena bei angliavandeniais, teigiamai veikia virškinimo sistemą, juos vartojant nuolat gerėja nervų sistemos bei inkstų veikla.
Raudona - grožiui
Nors burokėlis iš pirmo žvilgsnio ne visiems patraukli ir mėgstama daržovė, šią nuomonę vertėtų keisti. Burokuose gausu kalcio ir natrio, chloro, vitaminų B1, B2, C ir kitų. Jie padeda atsinaujinti jungiamajam audiniui, tad teigiamai veikia odą, plaukus bei nagus, o žiemą šis poveikis ypač svarbus - šaltas oras ir šildymas kenkia natūraliam grožiui. Burokėliai (ypač vartojami švieži) padeda iš organizmo pašalinti toksinus, suaktyvina raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą.
Kaip paruošti daržoves žiemą?
Ne paslaptis, kad vertingiausios daržovės yra šviežios, vartojamos termiškai ar kitaip neapdorotos. Tai galima daryti ir žiemą. Ypač geras būdas - šviežiai spaustos sezoninių daržovių sultys. Tačiau spaudžiant sultis reikėtų rinktis tik gerai išsilaikiusias ir išvaizdos nepakeitusias daržoves, nes joms pradėjus dygti ar pašalus susidaro kenksmingos medžiagos.
Jei daržoves verdate, patartina naudoti kuo mažiau vandens - į puodą jo pilkite tik tiek, kad daržovės būtų apsemtos. Verdant į vandenį pereina daug naudingų medžiagų ir vitaminų, todėl daržovių sultinį tinka naudoti sriuboms ar troškiniams.
Jei daržoves būtina termiškai apdoroti, geriausia rinktis kepimą orkaitėje, garuose ar lengvą troškinimą. Norint, kad patiekale išliktų kuo daugiau naudingų daržovėse esančių medžiagų reikėtų jas pasirinkti optimalų terminio apdorojimo: daržovių neverta pervirti ar perkepti.
Aušra Daugvilaitė
Laisvalaikio gido sveikatosstudija.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.
Visi straipsniai
6 priežastys skubėti pas ginekologą
Jeigu jūs skundžiatės negalavimai lytinių organų srityje negalavimais - privalote apsilankyti pas ginekologą!
Afrodiziakai - aistringai nakčiai
Kokie maisto produktai turi lytinį portaukį ir aktyvumą skatinančių medžiagų?
Akių tinimas
Kaip išvengti akių tinimo, kodėl tinsta akys, kaip elgtis jei tinsta akys.
Alergija maistui
Alergijos rūšys, alergijos simptomai, kaip elgtis pajutus alergijos simptomus.
Alerginis rinitas
Alerginio rinito priežastys, šienligė, alergija žiedadulkėms, alerginio rinito- šienligės gydymas
Alkio jausmas
Kas yra alkio jausmas, kaip atsiranda alkio jausmas, kaip nepersivalgyti.
Amiotrofinė lateralinė sklerozė (ALS)
Kas yra amiotrofinė lateralinė sklerozė, jos simptomai ir gydymas
Antsvorio metimo taisyklės
Kaip kovoti su antsvorių, problemų anaalizavimas norint numesti antsvorį.
Ar aš esu alergiškas?
Alergijos priežastys, alergijos pasireiškimas ir simptomai, alergijos nustatymo būdai
Arbatos nuo peršalimų
Greitai paruošiamos arbatos, veiksmingos arbatos, kitų šalių gėrimai nuo peršalimo.
Pasirinkite kategoriją
-
Dantų ir dantenų ligos, odontologija: paslaugos, įranga, medžiagos
-
Ekologiški produktai
-
Grožio salonai, soliariumai; jų įranga
-
Holistinė terapija, sveika gyvensena, natūrali medicina, vaistažolės
-
Kosmetika ir parfumerija
-
Lieknėjimas, dietos
-
Ligos ir jų gydymas
-
Maisto papildai ir vitaminai
-
Medicinos centrai, sanatorijos, masažai
-
Optikos, akių klinikos
Liaudiškos priemonės nuo podagros
Vaistažolės nuo podagros, mityba sergant podagra
Mityba sergant cukriniu diabetu
Sveika ir subalansuota mityba yra svarbi sergant cukriniu diabetu arba kitaip vadinama cukralige. Ką turėtumėte žinoti apie mityba sergant cukriniu diabetu.
KMI skaičiuoklė
Kas yra KMI, KMI skaičiavimas, kokios galimos ligų rizikos
Cukrinis diabetas
Cukrinio diabeto simptomai, priežastys ir gydymas. Ką turėtumėte žinoti sergant cukriniu diabetu ir kaip mityba ir fizinis aktyvumas įtakoja 2 tipo cukrinį diabetą.
Podagros gydymas
Podagros simptomai ir gydymas. Kokius vaistus naudoti sergant podagra? Kokią mitybą rinktis sergant podagra? Kokias prevencines priemones taikyti sergant podagra?
Kaip išsirinkti žuvų taukus?
Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.
Kalorijų lentelė
Kas yra Kalorijos? Mėsos, pieno, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų, saldumynų kalorijų lentelės.
Kasdieninė veido odos priežiūra
Kaip reika prižiūrėti veido odą, kad ji būtų visados idealios būklės, į ką reikia atsižvelgti renkantis kosmetiką, bei kokie ritualai privalo būti kiekvieną dieną veido odos priežiūroje? Atsakymus į šiuos, ir į kitus klausimus apie veido odos priežiūrą, rasite šitame straipsnyje.
Kojų sąnarių skausmas
Kojų sąnarių skausmas – traumos ar ligos požymis. Dažniausiai žmonės kreipiasi pas gydytojus dėl skausmo kelių sąnariuose, rečiau dubens ir pėdos sąnariuose.
Kaip prižiūrėti veido odą
Kaip teisingai rūpintis veido oda, kokias priemones naudoti, kokios gali būti papildomos veido odos priežiūros