INBEAUTY.LT - išskirtinio dizaino grožio priemonių internetinė parduotuvė. Mūsų prioritetas - suteikti aukščiausią aptarnavimo kokybę jums!
Masažas, kineziterapija, gydomosios ir grožio procedūros
Infekcinių, onkologinių, genetinių ligų, nevaisingumo, alergijos, patogeninių mikroorganizmų tyrimai
Natūrali produkcija, biologiškai aktyvios medžiagos, imunoreguliatoriai

Dieta žiemai: kaip nepriaugti svorio ir padailinti figūrą
Sukurtas: 2016-12-10
  • mitybos žiemą taisyklės

    mitybos žiemą taisyklės

Nenumaldomai artėjanti žiema iškelia naujų iššūkių: keičiasi mityba, produktai, šalčiams ruošiasi ir pats organizmas, kuris yra linkęs labiau kaupti atsargas. Net ir atsakingai besirenkant produktus bei stengiantis subalansuoti mitybą, žiemą ne visada pavyksta išlaikyti svorį nepakitusį. Kaip prisitaikyti prie gamtos iššūkių ir nepriaugti papildomų kilogramų?

Kodėl žiema pavojinga figūrai?

Mūsų organizmas - gamtos dalis, tad jis neišvengiamai reaguoja į sezoninius pokyčius gamtoje. Artėjant šaltajam sezonui organizmas ruošiasi: kaupia atsargas tam, kad sukurtų šildantį riebalinį sluoksnį, o taip pat esant reikalui, turėtų ir reikalingų atsargų.


Šaltuoju sezonu sunkiau išlaikyti kūno svorį nepakitusį.

Mitybą verčia keisti ir išoriniai veiksniai. Žiemą negauname tiek daug šviežių daržovių bei vaisių, tad subalansuotą mitybą išlaikyti yra sudėtingiau, nei, pavyzdžiui, vasarą. Taip pat žiemą, atvėsus orams, nesinori gerti pakankamai vandens, o pirmenybę teikiame šildantiems gėrimams, kuriuos dažnai norisi paskaninti tai grietinėle, tai gabalėliu cukraus ar šaukšteliu medaus.

Taip pat negalima pamiršti ir didžiųjų žiemos švenčių maratono, kuris neatsiejamas nuo didelio ir gausaus vaišių stalo. Taip, tai tik keletas dienų, tačiau prisimenant tai, kad organizmas atsargas yra linkęs kaupti, nes ir kelios atsipalaidavimo dienos gali turėti pasekmių.

Šaltasis sezonas taip pat nori nenori sumažina ir fizinį aktyvumą - tai natūrali organizmo reakcija, kuriai daugiau ar mažiau paklūstame kiekvienas. Vietoje aktyvios veiklos lauke tikrai mieliau praleisime vakarą prie židinio su gera knyga ir šildančiu pledu bei gardžiai viliojančiu kapučino kavos puodeliu.

 

Mitybos žiemą taisyklės

Dietologai ir mitybos specialistai žiemą nepataria griežtai riboti suvartojamo kalorijų kiekio. Organizmui būtina palaikyti šilumą, kaupti naudingąsias medžiagas ir išlaikyti imunitetą, todėl vadinamosios vieno produkto dietos arba ženkliai suvartojamų kalorijų kiekį sumažinantys mitybos režimai nėra geras pasirinkimas. Figūrą apsaugoti tokios dietos gal ir padės, tačiau vargu ar pavyks išvengti peršalimo, kosulio, pakilusios temperatūros, kas ilgainiui vistiek neigiamai atsilieps tiek organizmui, tiek bendrai savijautai.


Žiemą nepatariama griežtai riboti kalorijų skaičiaus.

Į žiemos pirkinių krepšelį visada turėtų pakliūti produktai, iš kurių paruošite neriebią, tačiau sočią sriubą, taip pat daržovės, citrusiniai vaisiai, košės, aliejai, pieno ir žuvies produktai. Žiemą organizmui reikalingos visos medžiagos, todėl visiškai išmesti riebalų iš raciono nepatartina. Jei vengiate riebių patiekalų, pakeiskite juos neriebiais paukštienos patiekalais, mėgaukitės žuvimi, jūros gėrybėmis, košes ir salotas būtinai paskaninkite natūraliais aliejais (pavyzdžiui, sėmenų aliejumi).

Nepamirškite, kad žiemą organizmas yra nusiteikęs gauti daugiau maisto, tad su žaliomis salotomis pietums vargu ar išsisuksite - alkis kankins jus iki darbo dienos pabaigos. Norint to išvengti reikėtų rinktis sočius patiekalus, tokius kaip tirštos sriubos, troškiniai. Jei vis dėlto renkatės salotas - valgykite jas su rupių miltų duonos gabalėliu ir taip ilgesniam laikui numalšinsite alkį. Taip pat žiemą prioritetą patartina teikti karštam maistui, kuris ne tik sušildo iš vidaus, bet ir yra lengviau virškinamas, todėl nesukelia sunkumo jausmo, kas ypač svarbu dienos metu.

 

Žiemos patiekalai

Vienas geriausių pasirinkimų žiemai yra sriuba. Sriubose, net ir mėsiškose, visada gausu daržovių. Be to, visose sriubose yra vandens, kuris padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą, sušildo organizmą. Sriuba gali būti tiek pagrindiniu patiekalu, tiek ir priedu prie pietų - tai jau priklauso nuo recepto. Sočiausios dažnai būna tirštos sriubos, kuriose gausu grūdinių kultūrų, arba trintos sriubos, kurios dažniausiai yra tirštinamos miltų arba bulvių pagalba. Antrasis variantas nėra labai tinkamas, jei nenorite padidinti suvartojamo kalorijų kiekio.

Antrajam pietų patiekalui idealiai tinka žuvis ir paukštiena. Šiuose produktuose gausu baltymų, o riebalų nėra daug (žinoma, reikia atkreipti dėmesį į paruošimo būdą), todėl žiemai jie itin tinka. Į valgiaraštį įtraukti žuvį itin rekomenduojama, nes joje esančios omega rūgštys teigiamai veikia organizmo imuninę sistemą, padeda išsaugoti energingumą.

Desertui ir užkandžiams puikiai tinka džiovinti vaisiai, riešutai bei švieži citrusiniai vaisiai. Pastaruosiuose gausu vitamino C, kuris taip pat padeda išvengti peršalimo ligų ir stiprinti imunitetą. Be to, citrusiniai vaisiai pasižymi šarminiu poveikiu skrandžiui, todėl vartojant juos po maisto yra teigiamai veikiama virškinimo sistema, organizmas greičiau susidoroja su maistu, greičiau veikia medžiagų apykaitos sistema.


Kava skatina skysčių organizme kaupimąsi.

 

Kaip apgauti apetitą?

Geras apetitas - žiemą taip pat nėra labai palankus, ypač, kai aplink tiek pagundų: šilta kava su grietinėle, kvapnūs imbieriniai sausainiai, įvairiaspalviai meduoliai ir dar daug visko... Taip, tai dalis žiemos žavesio, bet gerais dalykais reikia mėgautis retai, kitaip anksčiau ar vėliau ims kankinti kaltės jausmas.

Žiemą gaminant patiekalus dėkite į juos mažiau druskos. Druska padeda atsiskleisti produktų skoniams ir sujungia juos į vieną, išlaisvina maisto aromatą ir tiesiog padaro maistą skanesniu bei padidina riziką persivalgyti. Jei dėsite mažiau druskos, patiekalo skonis nenukentės, tačiau greičiau pajusite sotumo jausmą.

Prieš valgį išgerkite stiklinę vandens - taip suvalgysite mažiau. Valgant stenkitės mėgautis maistu, lėtai kramtyti, atrasti skonius. Valgymas - tai malonumas, todėl skirkite jam tam tikrą laiko tarpą. Valgant greitai arba tuo pačiu metu darant kitus darbus (pavyzdžiui, žiūrint televizorių ar maigant kompiuterį) suvalgoma daugiau maisto, nei yra būtina, o jo skonis lieka antrame plane, nes smegenys koncentruojasi ne į valgymo procesą, o į pašalinius darbus.

 

sxc.hu nuotr.

Laisvalaikio gido Anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti