INBEAUTY.LT - išskirtinio dizaino grožio priemonių internetinė parduotuvė. Mūsų prioritetas - suteikti aukščiausią aptarnavimo kokybę jums!
Masažas, kineziterapija, gydomosios ir grožio procedūros
Infekcinių, onkologinių, genetinių ligų, nevaisingumo, alergijos, patogeninių mikroorganizmų tyrimai
Natūrali produkcija, biologiškai aktyvios medžiagos, imunoreguliatoriai

Kaip išsirinkti žuvų taukus?
Atnaujinta: 2021-05-29

Greitas gyvenimo tempas, nepilnavertė mityba, nusilpęs imunitetas,  - tai veiksniai, kurie lemia tai, jog vis daugiau žmonių pasirenka naudoti tam tikrus maisto papildus tam, kad jų organizmas gautų taip reikalingų medžiagų.

Sveikatai itin naudingų omega -3 riebalų rūgščių yra randama žuvyje, tačiau ne kiekvienas žmogus mėgsta valgyti žuvį, todėl renkasi naudoti žuvų taukus.

Apie tai, kaip išsirinkti kokybiškus žuvų taukus, kodėl kartais būtina juos vartoti - visi atsakymai į šiuos klausimus šiame straipsnyje.

 

Žuvies suvartojimas lietuvių tarpe: ką rodo statistika?

Jei gatvėje sutiktų žmonių paklaustume, kaip dažnai jei valgo žuvį, atsakymų, ko gero, sulauktume labai įvairių: vieni sakytų, kad žuvį valgo dažnai, bent kelis kartus per savaitę, kiti sakytų, jog žuvies nemėgsta nuo mažų dienų, o ir kokybiškos bei skanios žuvies prekybos centruose nenusipirksi - lašiša užauginta su antibiotikais, tad iš jos kartais yra daugiau žalos nei naudos...O ką jau kalbėti apie žuvies atspalvius parduotuvėse - jau daugybė ir tai neretai glumina pirkėjus. Tikriausiai, ne vienas iš jūsų esate girdėję, jog riebios žuvys kartais net yra nudažomos ryškiomis spalvomis tam, kad vartotojui labiau patrauktų akį, atrodytų šviežios, lyg ką tik pagautos iš Norvegijos jūros.... Tokia žuvis išties atrodo labai skaniai, tačiau vos jos paragavus nesunku suprasti, jog vartotojas buvo apgautas.

Visgi, kaip rodo ES žvejybos ir akvakultūros produktų rinkų stebėsenos centro (EUMOFA) duomenys, Lietuvos gyventojai išties nėra itin dideli žuvies mėgėjai. Pasirodo, mūsų šalis pagal žuvies ir jūrinių produktų suvartojimą užima viso labo tik 18 vietą iš 28 Europos Sąjungos (ES) valstybių. Tad drąsiai galime teigti, jog lietuviui žuvis - tai tikrai ne ta „kasdieninė duona", kuri dažnai atsiduria ant šeimos pietų stalo.

Mūsų šalies gyventojų valgiaraščiuose žuvis atsiranda gan retai, o jei ir atsiranda, tai ne visada būna riebi žuvis, dažnai tai būna paprastos, lietuviškos žuvys, kurios buvo pagautos Nemune ar ežere ir vėliau atsidūrė ant pietų stalo. Visgi, tie, kurie nueina į prekybos centrus, visgi, kaip rodo apklausa, dažniausiai renkasi pirkti vieną iš ES populiariausių žuvų - lašišą. Lašiša puikuojasi ant lietuvių stalų per įvairias šventes, ją renkasi tie, kas propaguoja sveiką gyvenimo būdą ir nori praturtinti savo mitybą taip reikiamoms omega - 3 riebalų rūgštimis, kurių gausu lašišoje.

EUMOFA duomenimis, Europos sąjungoje visgi daugiausiai suvartojama ne lašišos, bet tuno, tiesa, didžioji jo dalis - konservuota ir tik vėliau -  lašišos, menkės ir silkės. Populiariausios - lašišinės žuvys.

 

Omega-3-riebalu-rugsciu-saltinis

Lietuva pagal žuvies ir jūrinių produktų suvartojimą užima viso labo tik 18 vietą iš 28 Europos Sąjungos (ES) valstybių, tad retas kuris lietuvis gauna pakankamai omega -3 riebalų rūgščių, kurių yra gausu žuvyje ir jos yra labai reikalingos žmogaus organizmui.

 

Kiek žuvies rekomenduojama suvalgyti ir ką daryti, jei to nepavyksta padaryti?

Žuvies rekomenduojama valgyti bent dvi porcijas per savaitę, tad neretai tyliai savęs paklausiame, ar tikrai tiek suvalgome? Atsakymas, deja, dažniausiai būna - ne.

Ne visiems lengva suvalgyti vieną porciją žuvies, kuri atrodo kaip delno dydžio. Tokią  paruoštos žuvies gabalėlio porciją, kuri sveria apie 100-140 g, valgome tikrai ne visi. Be to, ne visi moka tinkamai paruošti lašišą, dažnai lašiša yra kepama, perkepama ir praranda dalį savo maistinių medžiagų. Visgi, norint išsaugoti lašišos maistinę vertę, svarbu tinkamai parinkti paruošimo laiką, temperatūrą. Vertingiausia - garuose pagaminta lašiša.

Lietuviai mėgsta į savo racioną įtraukti ne tik riebias, bet ir paprastas žuvis, baltas žuvis, tokias kaip, pavyzdžiui, menkė, bet jos savo maistine verte nepranoksta riebių žuvų. Tad tiems, kurie renkasi žuvį, rekomenduojama, jog viena iš šių dviejų porcijų žuvų būtinai turėtų būti riebi žuvis, tokia, kaip pavyzdžiui lašiša, kuri turi išties nemažai baltymų (apie 20 proc.)

Žuvies baltymai yra gerai pasisavinami organizmo, su žuvimi gaunama vertingų polinesočių riebalų rūgščių, tokių kaip omega-3 bei riebaluose tirpių A ir D vitaminų.Lašišoje, kaip ir lietuvių taip mėgstamoje silkė, gausu polinesočiųjų riebiųjų rūgščių: omega-3, omega-6, kurie teigiamai veikia žmogaus sveikatą.

kaip-isirinkti-zuvu-taukus

Vartojant žuvų taukus regėjimui ir smegenims teigiamas poveikis pasireiškia per parą gaunant 250 mg DHR, o širdies veiklai  - 250 EPR ir DHR.

 

Žuvų taukų nauda žmogaus organizmui

Tiems, kas nemėgsta žuvies, rekomenduojama vartoti žuvų taukus, kuriuose gausu DHR ir EPR rūgščių, taip reikalingų žmogaus organizmui.

Jau seniai yra tyrimų nustatyta, jog DHR ir EPR  padeda palaikyti normalią širdies veiklą, kraujo spaudimą. Be to, DHR padeda palaikyti normalią smegenų funkciją ir išsaugoti normalų regėjimą. Tiesa, regėjimui ir smegenims teigiamas poveikis pasireiškia suvartojant per parą 250 mg DHR, širdies veiklai  - 250 EPR ir DHR.

Dažnai taip pat girdime rekomendacijas, jog žuvų taukus reikėtų duoti vaikams, tiek vyresniems, tiek ir mažesniems. Tokios rekomendacijos - ne iš piršto laužtos, nes išties DHR rūgštys, esančios žuvų taukuose, įeina į ląstelių membranos fosfolipidų sudėtį, kurių  ypač daug akių tinklainėje ir neuronuose, o nuo to priklauso regėjimas ir protinis vystymasis. Nuo šių rūgščių taip pat  priklauso ir signalo tarp neuronų perdavimo greitis bei jungčių kiekis, tvirtumas, o tai lemia tai, kaip gerai žmogus gebės įsiminti gaunamą informaciją, taip pat - kaip greitai mąstys ir mokysis. Štai dėl ko žuvų taukus rekomenduojama vartoti vaikams. §

zuvu-tauku-sudetis

Prieš pasirenkant vartoti kokybiškus žuvų taukus labai svarbu atkreipti dėmesį į žuvų taukuose esančius EHR ir DPR kiekius.

 

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis žuvų taukus? Svarbūs du faktoriai

  1. EHR ir DPR kiekis.Didžiausia vertė žuvų taukuose - tai  EHR ir DPR kiekis. Pagal tai, kokie sveikatos sutrikimai vargina žmogų, reikėtų pasirinkti žuvų taukus su atitinkama EHR ir DPR sudėtimi. Pavyzdžiui, žmonėms, kurie serga širdies ir kraujagyslių ligomis, turėtų rinktis žuvų taukus su padidintu omega  -3 riebiųjų rūgščių kiekiu, nes EPR ir DHR riebiosios rūgštys padės sumažinti blogojo cholesterolio kiekį.
  2. Žuvų taukų švarumas.Labai svarbus kokybiškų žuvų taukų rodiklis - tai jų švarumas. Kaip žinia, daugiausiai kenksmingų ir sunkiai pašalinamų medžiagų sukaupia plėšriosios, daug metų gyvenančios žuvys, tokios kaip tunai, menkės, lašišos, o štai mažos, vos kelis metus gyvenančios žuvys, tokios kaip sardinės, kenksmingų medžiagų sukaupia kur kas mažiau.

 

Žuvų taukai ir jų kelias link vartotojo

Jei seniau, klasikiniu būdu išgaunami žuvų taukai, turėdavo gana nedidelį EHR ir DHR kiekį, tai dabar, kokybiški žuvų taukai, turi nuo 50 procentų EHR ir DHR koncentraciją. Būtent koncentracija parodo, ar kokybiški žuvų taukai.

Aukštą koncentraciją galima pasiekti tik moderniomis technologijos, kurios ne tik koncentruoja, bet ir šalina kenksmingas priemaišas.

Omega - 3 riebiųjų rūgščių išgavimo ir koncentravimo būdų yra dešimtys. Kiekviename būde yra dešimtys skirtingų gamintojų naudojamų technologijų. Dažniausiai žuvų taukų gamybos proceso pradžia prasideda atskiriant taukus nuo kietųjų dalių ir vandens. Žuvis kaitinama vandenyje, garuose, presuojama, centrifūgoje taukai atskiriami nuo kaulų mėsos, vandens. Kai kurie gamintojai pažymi, kad jų žuvų taukai išgaunami šaltuoju būdu, spaudžiant, tačiau tai - rinkodaros triukas, nes taip išgaunami taukai, kurie vėliau vis tiek bus kaitinami.

Pirminio perdirbimo metu gaunami nevalyti žuvų taukai iš kurių tik nedidelė žuvų taukų dalis keliaus maisto papildų gamybai.  Šie atrinkti žuvų taukai rafinuojami, atskiriami fosfolipidai, sumažinamas rūgštingumas, balinami ( šalinamos spalvotos medžiagos) ir dezodoruojami ( šalinami nepageidaujami kvapai). Gaunama trigliceridinė žuvų taukų forma, kuri yra žymima TG. Trigleceridiniai žuvų taukai yra natūralūs, gerai įsisavinami, tačiau tik iš dalies pašalinami teršalai. Taip apdirbti žuvų taukai patenka į prekybą. Dažniausiai jie parduodami skystame pavidale, turi mažesnę EPR ir DHR koncentraciją ir yra pigesni.Toliau žuvų taukai pereina esterifikacijos procesą, triglecidiniai žuvų taukai koncentruojami ir švariau išvaloma nuo priemaišų. Tokiu būdu koncentruoti taukai žymimi Ethyl Esters. Jie sunkiau įsisavinami organizmo. Taip pat jie lengviau oksiduojasi.

zuvu-taukai-sirdziai

Prieš renkantis kokybiškus žuvų taukus yra labai svarbu pasidomėti, ar jie yra atstatyti į triglecidinę formą, nes iš jų yra idealiai pašalinami teršalai ir tokie žuvų taukai yra puikiai pasisavinami organizmo.

 

Trigliceridinė  žuvų taukų forma lengviau įsisavinama organizmo todėl gamintojai iš etilo esterių atgamina trigliceridinę formą. Tokie žuvų taukai brangesni, tačiau yra idealiai pašalinami teršalai, žuvų taukai puikiai pasisavinami organizmo. Žymimi rTG ( re-esterified Triglyceride), nors šis žymėjimas ant pakuotės būna labai retai. Gamintojai turėtų nurodyti, ar jų žuvų taukai yra atstatyti į triglecidinę formą, nes tai - turėtų tapti labai svarbiu kriterijumi kiekvienam pirkėjui, pasirenkant žuvų taukus.

Re esterifikuotų žuvų taukų pavyzdys yra nėščiosioms skirti „Equazen Mumomega".

 

Žuvų taukams kenkia jiems nepalankios laikymo sąlygos

Kaip žinia, žuvų taukai yra labai jautrūs oksidacijai. Oksiduojasi žuvų taukai nuo įvairių, nepalankių jiems sąlygų, pavyzdžiui, nuo jų gabenimo iki perdirbimo - tame etape. Kuo trumpesnis laikotarpis nuo sugavimo ir perdirbimo, tuo gaunama kokybiškesnė žaliava.

Todėl patikimi žuvų taukų gamintojai išlaiko technologiškai atsakingas transportavimo sąlygas nuo gamybos linijos iki vaistinių.

Pastebima, kad gana daug žuvų taukų perkama užsienyje ir siunčiama į Lietuvą, dėl to žuvų taukai keliauja neaiškiomis temperatūrinėmis sąlygomis, o visai tikėtina -  šiltai ar šaltai. Tai gali supaprastinti  kokybines žuvų taukų charakteristikas.

Perkant skystus žuvų taukus buteliukuose reikia žinoti, kad santykyje su oru žuvų taukai oksiduojasi.

 

Kaip teisingai vartoti žuvų taukus?

Vieni rekomenduoja žuvų taukus naudoti periodiškai, po keletą mėnesių per metus. Kiti rekomenduoja vartoti ištisus metus. Omega - 3 rūgštis neturėtų būti spėlionių sritis, visuomet prieš vartojant žuvų taukus pasitarkite su gydytoju.

Dažniausiai su statinais rekomenduojama naudoti žuvų taukus. Kaip statinus pastoviai, taip ir žuvų taukus, reikia vartoti pastoviai. Jei pastoviai nenaudoti per didelę normą omega- 3 nėra perdozavimo pavojaus.

Suaugusiam rekomenduojama suvartoti apie 1000 mg omega- 3 riebalų rūgščių. Sportuojantys gali vartoti didesnę normą. Taip pat dažnai skiriama didesnė norma persirgusiems širdies ir kraujagyslių ligomis. Perdozuoti nerekomenduojama žuvų taukuose esančiais vitaminais A, D, E.

Žuvų taukai vartojami valgant arba po valgio. Vartoti žuvų taukus galima vartoti tiek ryte, tiek ir vakare.

Žuvų taukai turėtų būti laikomi vėsiai ir toliau nuo saulės spindulių.  Atidarius buteliuką su skystais taukais jis turėtų būti būtinai užsukamas.

 

Žuvų taukai kūdikiams ir nėščiosioms

Žuvų taukai turėtų papildyti žmogaus organizmą nuo pirmųjų jo atsiradimo dienų. Besivystančiam vaikui labai svarbu yra suteikti visavertę mitybą.

„Equazen mumomega" žuvų taukai yra skirti nėščiosioms ir maitinančioms mamoms. Tai žuvų taukai, kurie yra praėję daugybę gamybinių procesų, jie yra aukštos koncentracijos ir su atstatyta triglecidine forma. Nėščiosioms rekomenduojama vartoti maisto papildus, pvz. Equazen Mumomega, kurie papildo nėščios ir maitinančios mamos organizmą saugiomis ir išvalytomis omega-3 ir omega- 6 riebalų rūgštimis. Produkte esantys žuvų taukai gauti iš tunų, pagautų neužterštuose pietų vandenynuose yra apdoroti ir koncentruoti naudojant molekulinę distiliaciją, paliekant juos laisva riebalų rūgščių forma. Proceso metu jie yra išvalomi ir filtruojami nuo teršalų ir įvairių priemaišų.

Dokozaheksaeno rūgštis (DHR) padeda palaikyti normalią smegenų funkciją ir išsaugoti normalų regėjimą. Rekomenduojama suvartoti 250 mg DHR per parą, kad pasireikštų teigiamas poveikis. Omega- 6 gama linoleno riebalų rūgštis gaminama iš nakvišų aliejaus, spaudžiamo mechaniniu presu ir nenaudojant jokių tirpiklių. Aliejus filtruojamas maksimaliai išlaikant natūralias savybes. Maisto papildas neturėtų būti vartojamas kaip maisto pakaitalas. Svarbu įvairi ir subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas.

Laura Rimgailė

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti