Vaistingieji augalai iš gamtos vaistinės. Žolelių mišiniai, kosmetika grožiui ir sveikatai. Prekės internetu.
Pankolis - maistas, vaistas ir dar daugiau!
Sukurtas: 2016-12-10

Pankolis - daugeliui nelabai pažįstamas augalas, atkeliaujantis iš Viduržemio jūros regiono, kuriame yra paplitęs. Jis vartojamas ir kaip prieskonis, ir kaip daržovė, o savo naudingosiomis savybėmis prilygsta vaistažolėms. Lietuvoje pankolis dar nėra itin populiarus, tačiau senosiose Europos valstybėse jo vartojimas plačiai paplitęs, pripažįstama sveikatinamoji šio augalo nauda.

Pankolis, dar žinomas kaip saldusis kmynas, yra salierinių šeimos augalų rūšis. Jo aukštis siekia iki pusantro metro, o žiedai pasidalina 10-25 stipinų skėčiais (panašiai kaip krapo, kmyno). Pankolį sudaro baltai žalsva šaknis ir stiebai, taip pat vartojamos ir augalo sėklos, kurios susiformuoja žieduose liepos - rūgpjūčio mėnesiais.

pankolis
Pankolio lapeliai primena krapus ar kmynus, tačiau skonis yra visiškai kitoks.

 

Pankolis maistui

Maistui naudojama tiek pankolio šaknis ir stiebeliai, tiek sėklos. Šis augalas pasižymi lengvu krapų ir anyžių skonių mišiniu, švelniu skoniu, todėl dažnai yra naudojama skaip garnyras prie įvairiausių mėsos ir žuvies patiekalų, kaip ingredientas daržovių troškiniuose.

Pankolio šaknį ir stiebus galima naudoti sriuboms, troškiniams ruošti. Šaknis paprastai apkepama svieste ar troškinama, tačiau ne itin ilgai, nes praranda savo švelnų skonį, ji yra vienas iš pagrindinių ar pagrindinis garnyro elementas. Tuo tarpu stiebai ar lapai dažniau naudojami kaip prieskoninė žolelė mėsai ar žuviai gardinti, marinuoti, taip pat puikiai dera prie jūros gėrybių.

Patiekaluose pankolis - naudingas ingredientas, turinti skaidulų, vitamino C ir mineralinių medžiagų (kalcio, magnio ir kt.). Jis pagerina virškinimą, mažina vidurių pūtimą, o skanaujamas prieš valgį mažina apetitą, padeda greičiau pajusti sotumo jausmą.

pankolio_saknis
Pankolis - dažnas ingredientas įvairiose pasaulio virtuvėse.

Pankolio sėklos tinka marinuoti daržovėms: pavyzdžiui, agurkams, pomidorams, lengvai marinuotiems kopūstams. Jos naudojamos pakepintos, o jei dedamos į sriubą ar troškinį jam gardinti, turi būti dedamos gaminimo pabaigoje, kad išlaikytų savo vitaminus ir naudingąsias savybes.

Pankolis nuo seno vartojamas įvairiose virtuvėse. Indijoje juo skaninami ryžių ir daržovių patiekalai, pankolio gabalėlis ar sėklos užkandamos prieš ar po valgio, kaip virškinimą gerinanti ir burnos kvapą gaivinant natūrali priemonė. Florencijoje ir Italijoje - pankolis yra daržovė ir dažnas patiekalų ingredientas. Pankolis yra vienas iš tradicinio kiniško penkių prieskonių mišinio ingredientų, Šri Lankoje juo suteikiama subtilesnio skonio aštriems troškiniams, taip pat šis prieskonis mėgstamas Irane, arabų šalyse. Vidurio Europoje ir Viduržemio jūros regione pankolis naudojamas kaip įvairių marinatų ingriedientas, juo dažnai gardinama duona.

 

Pankolio gydomosios savybės

Pankolis - augalas, savyje talpinantis daugybę naudingų medžiagų. Visų pirma, švieži pankoliai pasižymi dideliu vertingų maistinių medžiagų kiekiu, juose gausu vitamino C, taip pat yra folio rūgšties, karotinoidų, geležies, kalio bei kalcio. Pankolio sėklos - gausios baltymų bei geležies, joste taip pat yra kalio ir kalcio, cinko, magnio, natrio, vitaminų A, B1, B2, B3, C. Pankolio aromatą ir savybes taip pat lemia eteris anetolis, kurio šiuose augaluose yra apie 6 proc.

Reikia paminėti, kad dažniausiai medicininiais tikslais naudojama pankolio dalis yra sėklos. Iš jų ruošiamas nuoviras, arbatos, ekstraktai ir kt.

pankolio_arbata
Pankolio arbata - naudinga sergant virškinimo ligomis, gripu, teigiamai veikia nervų sistemą.

Pankolis gerina ir lengvina virškinimą, mažina vidurių pūtimą. Jis itin naudingas sergantiems tokiomis ligomis kaip gastritas, skandžio opaligė, akmenligė ar įvairiomis virškinamojo trakto ligomis, taip pat ir esant virškinimo sutrikimams. Pankolis jau senovėje gydytojų buvo rekomenduojamas kūdikiams, kuriems padėdavo iškęsti pilvo pūtimą, prisitaikyti prie jiems dar nepažįstamo maisto, palengvinti virškinimą.

Žiemą pankolis taip pat naudingas - jo sudėtyje esančio rūgštys ir eteris anetolis valo kvėpavimo takus, padeda iš jų pasišalinti gleivėms. Taip pat pankolis malšina gerklės skausmą, naikina bakterijas. Pankolis gali būti naudaojamas kaip pagalbinė priemonė gripui gydyti, taip pat kaip profilaktinė priemonė imunitetui stiprinti.

Malonaus aromato ir švelnaus skonio pankolis teigiamai veikia nervų sistemą, pasižymi raminamosiomis savybėmis, padeda mažinti nemigos simptomus, nerimą, įtampą. Pankolio arbata su pienu ir ciberžole ar kalendra ramina ir maitina smegenų ląsteles (pankolio sėklos užplikomos karštu pienu, dedam ciberžolės, paskaninama medumi).

Besilaukiančioms moterims pankolį reikia vartoti atsargiai, tačiau maitinančioms jis itin rekomenduojamas, nes skatina laktacijos procesą. Taip pat pankolio arbata lengvina menstruacijų skausmus, lengvina ir reguliuoja menstruacijų ciklą.

 

Pankolis grožiui

Pankolio naudingosios savybės žmonijai žinomos nuo senų laikų, jis moterų buvo pamėgtas Graikijoje, Romoje, kaip grožio priemonė. Kretos moterys gamindavo veido odai gražinti skirtą kaukę, kurią sudarė stipri pankolio sėklų arbata, natūralus jogurtas ir medus. Teigiama, kad ši kaukė suteikia odai skaistumo ir lygumo.

Nuo seniausių laikų grožių naudojamas pankolis ir dabar yra kai kurių kosmetinių priemonių ingredientu: jo galima rasti stangrinančių kremų sudėtyje, losjonuose ir kt. Pankolis stangrina odą, lygina raukšleles, gerina odos atspalvį. Dėl gaivaus aromato jis taip pat naudojamas kaip burnos higienos priemonių ingredientas, o dėl raminamųjų savybių pasaulyje populiarios garinės vonelės, vonios druskos su pankoliu.

pankolio_seklos
Pankolio sėklos - viena vertingiausių šio augalo dalių, kurios naudojamos tiek maisto ruošime, tiek kosmetikai gaminti.

Pankolio sėklų arbata taip pat naudojama ir kaip lieknėjimo priemonė. Dėl savo savybių, pankolis gerina virškinimą, skatina metabolizmą. Norinčioms sulieknėti rekomenduojama du kartus per dieną gerti stipriau užplikytą pankolio sėklų arbatą.

Laikantis dietos pankolis taip pat gali tapti geru pagalbininku. Prieš valgį suvalgykite gabalėlį pankolio - jis suteiks lengvą, malonų skonį burnoje ir sumažins apetitą, todėl nepersivalgysite, greičiau pajusite sotumo jausmą.

Pankolis teigiamai veikia moteriškus hormonus, skatina jų gamybą. Todėl liaudies ir natūralios medicinos šalininkai teigia, kad pankolio nuoviras, geriamas ilgesnį laiką, gali lemti krūtinės padidėjimą. Beje, vyrams gerti tokio nuoviro nerekomenduojama.

 

 

Laisvalaikio gido Anonsas.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "IKS" sutikimo draudžiama.

Komentarai (0)
Prisijunkite, kad galėtumėte komentuoti